ПОНЕДЕЉАК, 23. 11. 2020 - 13:34

Извор: СПЦ

Изјава саучешћа Патријарха антиохијског и свег Истока Јована

Са земаљском тугом, али пуни наде у васкрсење, примили смо вест о упокојењу нашег сабрата и сапутника у овој служби, Његовог Блаженства Иринеја, преблаженог патријарха српског. Док записујемо ове речи, молимо се Богу да заустави ову пандемију и смилује се свом свету.

СПЦ

Сећамо се патријарха Иринеја – имали смо прилику да га посетимо у јесен 2018. године, као и част да га примимо у посету нашој Антиохијској столици на пролеће 2019. године. Док ово пишемо, лик тог великог духовника пада нам на ум: наследник Светог Саве, коме је историја доделила да буде чувар наследства Срба, овог оданог народа Исусу Христу као Господу и Спаситељу.

Знали смо га као сведока наше ране, а то су отети архиепископи алепски Јован Ибрахим и Павле Јазиги, као и многа друга киднапована чеда. Знали смо га како речју и делом пружа солидарност нашој Антиохијској Цркви, која страда управо као и Српска Црква. Увек се сећамо оног историјског тренутка када нас је позвао да се попнемо на историјски престо Светог Саве у Српској Патријаршији на Косову. Када би говорио о тешкој историји са којом су суочене две Цркве, увек би то засладио надом и вером светих у Србији и Антиохији. У Моје име и у име отаца Светог Архијерејског Синода и свих наших чеда Грчке Православне Патријаршије Антиохијске и свега Истока, изражавам искрено саучешће Српској Цркви молећи се Свемогућем Господу да му подари место међу праведнима и светима. Вjечнаја памјат!

Повезане вести

Вести