СУБОТА, 17. 3. 2018 - 16:00

Извор: Бета

Породице жртава са Косова траже казне за мартовски погром

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији обележило је 14. годишњицу етнички мотивисаног насиља над Србима уз поруку да је због будућег суживота неопходно казнити кривце за велики број убијених, повређених и протераних људи, као и за велика материјална разарања која су спроведена у тим данима.

ТВ Храм
Симо Спасић, председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ

Председник удружења Симо Спасић рекао је да многе породице косовских Срба, али и Албанаца, Рома и муслимана, већ пуних 20 година носе бол за својим несталим и убијеним рођацима, али да се њихова трагедија непрекидно наставља јер правда није задовољена и починиоци тих злодела никада нису кажњени.

Спасић је рекао да је, према интерној евиденцији, у етнички мотивисаном насиљу у периоду од 1998. до 2018. године на Косову убијена 2.501 особа, док је тај број и већи од 3.600 уколико се урачунају и жртве НАТО бомбардовања 1999. године.

"Ми желимо дијалог са Албанцима, али не прихватамо да они који представљају Албанце буду злочинци", рекао је Спасић и позвао Србију да пружи снажнију подршку Шпанији, Румунији, Грчкој, Кипру и Словачкој, јер је реч о последњих пет земаља Европске уније које одбијају да признају независност Косова.

Спасић је, такође, апеловао на надлежне у Влади Србије да изменом закона омогуће надокнаду и за породице цивилних жртава рата, како би и они добили макар малу компензацију за свој губитак.

Повезане вести

Вести