СУБОТА, 17. 3. 2018 - 15:49

Извор: РТС

Сећање на жртве мартовског погрома на Косову и Метохији

Парастосом у манастиру Грачаница, полагањем цвећа код споменика несталим особама и свечаном академијом обележена је годишњица мартовског погрома над Србима.

Радио Телевизија Грачаница
Миран марш централном улицом до уметничке инсталације "Missing"

У Грачаници, Косовској Митровици и у другим српским срединама широм КиМ служен је парастос страдалима током мартовског погрома.

Обележен Дан сећања на мартовски погром на Косову и Метохији

У Грачаници је организован миран марш централном улицом до уметничке инсталације "Missing", на којем су фотографије несталих и убијених Срба на Косову.

На одржаној академији под називом "Трајни ожиљци нечовештва", поручено је да је мартовски погром оставио трајан ожиљак у животима Срба, не само на Косову и Метохији већ и шире, али да их то неће поколебати у достизању правде.

Радио Телевизија Грачаница
Академија “Трајни ожиљци нечовештва” у Дому културе у Грачаници

Обележавању погрома присуствовали су представници Удружења породица страдалих и несталих, Српске православне цркве, Канцеларије за Косово и Метохију, локалне самоуправе и други.

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији данас је, у својим просторијама у Београду, обележило 14. годишњицу погрома над Србима у јужној српској покрајини.

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић је указао да је било пуно жртава, а да за злочине нико није одговарао.

"Оно што се у континуитету дешава ових 20 година кулминирало је убиством Оливера Ивановића, човека који је свих тих 20 година био део свих нас, део свих наших страдања, део свега кроз шта смо сви заједно прошли. Он је био неко ко је имао визију и био светионик. Нажалост, онако како су и све остало урадили, и ово мучко убиство је извршено. Зато данас, и када год се будемо окупили, за сваку жртву, за свако убиство и сваког злочинца треба да тражимо пуну одговорност", поручио је Одаловић.

На данашњи дан, 17. марта 2004. године, извршен је велики погром над Србима и српским светињама на Косову и Метохији.

Повезане вести

Вести