НЕДЕЉА, 7. 4. 2024 - 18:03

Извор: ТВ ХРАМ

Најава - "Последице НАТО агресије"- Недеља, 7. април у 21.15 часова

На 16. конференцији са међународним учешћем „Ризик и безбедоносни инжењеринг" одржаној у Врњачкој Бањи, јуна 2021. године научници Горан Поповић, Негован Иванковић и Душан Јанковић представили су рад под називом „Утицај НАТО бомбардовања СРЈ на еколошки систем и здравље људи" у коме између остлалог пише: „Када говоримо о феномену рата, најчешће је то у контексту демографске, политичке, економске, па и психолошке појаве. Циљ бомбардовања СР Југославије 1999. године, као и већине ратова у историји, био је владавина и наметање силе јачег према слабијем. Међутим, сваки рат је и еколошка појава која угрожава људско друштво и његов опстанак на земљи. Из аспекта екологије (oikos – дом, домаћинство и logos – наука, изучавање), као науке о животној средини, рат је начин разарања и уништавања људи, добара и природне средине."

ТВ Храм


„Тачан број погинулих и рањених никада није утврђен. Сматра се да је погинуло или нестало око 35.000 људи, од чега осамдесет деветоро деце и 1.032 припадника Војске Југославије и МУП-а. Број рањених вишеструко је већи и креће се између десет хиљада и 12.500 људи. Током 78 дана бомбардовања уништено је или оштећено 25.000 стамбених објеката, 78 индустријских локација, 42 енергетска објекта (рафинерије, складишта горива, трафостанице), 66 друмских и железничких мостова, 32 пољопривредна комплекса, 23 железничке пруге и станице, 8 аеродрома, бројне болнице, здравствени центри, јавне зграде и други објекти." 

Веома храбро и професионално држање војске и полиције СР Југославије, посебно РВ ПВО натерало је пилоте НАТО пакта да из ваздуха са велике висине гађају цивилне и војне циљеве на земљи. На поменутом научном скупу дошло се до закључка који каже: „Агресијом НАТО-а на СР Југославију, поред великих људских и економских губитака, погоршана је и еколошка ситуација – на локалном, регионалном, као и на међународном нивоу.

Такође, последичне су и промене климе у СРЈ. Бомбардовање је имало карактеристике еколошког рата, будући да је изазвало угрожавање биодиверзитета (грч. bios – живот и лат. diversus – различит; биодиверзитет – биолошка разноврсност) и природне животне средине. Велика количина опасних материја знатно су угрозиле биодиверзитет и животну средину, те су утицале на слабљење озонског омотача, стварање ефекта стаклене баште, појаве киселих киша и промену климе. Све то погоршало je здравствено стање становника наше земље, а жртава је из године у годину све више."

Време: Недеља, 7. април у 21.15 часова
Камера: Горан Половина, Небојша Мишевић, Марија Лечић
Аутори: Давид Ерић и Сава Самарџић
Монтажа: Марија Миланов

ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија