ПОНЕДЕЉАК, 14. 2. 2022 - 16:34

Извор: ТВ Храм

„Свети Доситеј Загребачки Исповедник" - Уторак, 15.2. у 21:10 часова

Епископ, Пастир, Духовник, Мисионар, Просветитељ, Добротвор, Ерудита, Проповедник, Исповедник, Мученик, Првојерарх, само су неке од речи које могу описати живот и дело Светог Доситеја Васића, Епископа нишког и Митрополита загребачког.

ТВ Храм

У многим бурним годинама које су обележиле XX век, Доситејева светлост је светлила. Његова светлост и његова светост светли и данас, а материјална историјска сведочанства о његовом животу и раду и данас су видљива у Епархији нишкој, Митрополији загребачкој, Чешкој, Словачкој, Украјини, Индији, Белгији и небројеним другим местима. Његов живот и рад пратиле су буре ХХ века, ратови и страдања, али је као добри кормилар Цркву водио кроз све буре и олује које су ударале на њу. Последње страдање, које је донело крај његовог блаженог живота, бацило је у сенку све оно што је он учинио за Православну Цркву у васељени. Читав његов живот, мисија, рад на уређењу и унапређењу Цркве, брига о потребитима, сиромашнима, гладнима и болеснима, скоро се нигде не помиње. Све што се о њему говори и зна, говори се искључиво у контексту последњих година његовог живота. Ипак, живот Светог исповедника Доситеја био је већи и важнији од његовог краја.“ Ове речи уместо поговора написао је протођакон Далибор Мидић, аутор књиге „Служитељ мира и љубави Свети исповедник Доситеј“.

У склопу обележавања осамдесет година од Другог светског рата ТВ „Храм“ Архиепископије београдско-карловачке наставља са емитовањем документарног серијала „Црква у пламену“.

У емисији „Свети Доситеј Загребачки Исповедник“ причали смо о животу, пастирском и научном раду, као и свирепом мучењу које је преживео од стране усташких власти Независне Државе Хрватске одмах на почетку рата, 1941. године.

О свему овоме и о чину уношења у Именослов Српске Православне Цркве као исповедник разговарали смо са протођаконом Далибором Мидићем, ђаконом Будимиром Кокотовићем и историчарем Мср Бојаном Арбутином.

Уторак, 15. фебруар 2022. године од 21:10 часова.

Архив
Архив
Архив

Повезане вести

Најаве емисија