ЧЕТВРТАК, 28. 3. 2019 - 15:03

Извор: spc.rs

Украјинска Црква тужила Министарство културе због захтева да промени име

Канонска Украјинска Православна Црква (УПЦ) поднела је тужбу против украјинског Министарства културе због захтева да се преименује и поново региструје, саопштила је служба за медије Обласног административног суда у Кијеву.

spc.rs
Поглавар УПЦ

У децембру је украјински Парламент усвојио закон који је тада потписао председник Петро Порошенко, према којем се канонска Украјинска Црква и нколико других црквених заједница лишавају имена и морају  се пререгистровати као Руска Православна Црква у Украјини.

Министарство културе Украјине је поставила 26. април 2019, Велики петак, као крајњи  рок до када Црква има да се преименује. УПЦ је изјавила у то време да намерава да се жали на закон Уставном суду Украјине.

„Обласни административни суд Кијева примио је захтев Кијевске митрополије Украјинске Православне Цркве против украјинског Министарства културе да поништи налог о одобрењу верске експертизе за утврђивање списка верских организација које потпадају под одредбе 7. и 8. члана 12. украјинског закона `О слободи савести и о верским организацијама`, изјавила је служба за медије.

Суд је истакао да УПЦ је затражила да се призна као незаконито што је Министарство културе објавило на свом сајту списак верских организација које морају променити своје име укључујући УПЦ. „Питање отварања административних процедура по овом случају сада се решава“, изјавио је суд.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба)

Повезане вести

Вести