СРЕДА, 8. 5. 2024 - 11:24

Извор: ТВ Храм

Слава цркве Светог апостола Марка у Београду (ФОТО/ВИДЕО)

На празник Светог апостола и јеванђелисте Марка, 08. маја 2024. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствoвао је на светом евхаристијском сабрању у цркви посвећеној овом светитељу на Ташмајдану.

ТВ Храм

Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа Епископи новобрдски Иларион, викар Патријарха српског и умировљени Епископ канадски Георгије, архимандрит Нектарије (Ђурић), главни секретар Светог Архијерејског Синода и старешина цркве Светог апостола Марка, архимандрит Данило (Гаврановић), директор Патријаршијског управног одбора, свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Поводом славе храма, на крају свете Литургије освештани су славски дарови и преломљен је славски колач.

– Ако имамо веру у васкрслог Христа, то је оно што нас чини да смо увек у истини истинити. То је оно што нас чини да ће увек на крају правда показати своју снагу у нашим животима. То је оно што гарантује да смо живи већ сада и овде, јер ми не верујемо тек у неког апстрактног бога, безличног, у неку силу далеку и моћну. Ми верујемо у васкрслог Христа и зато је то тема и питање које треба да постављамо себи сваког дана и да опомињемо себе да је наш Бог Исус Христос који је распет на Крсту и васкрсао. Без обзира на наше промашаје, слабости, недаће и међусобне неспоразуме и неслагања, то је једина гаранција да ћемо овде и сада, а не тек у неком будућем веку, окусити живот, истину и правду, иако су и смрт, неправда и лаж неретко уперени против нас – истакао је Патријарх Порфирије,  у својој поучној беседи.

У току свете Литургије патријарх Порфирије је рукопроизвео свештенослужитеље Бранислава Бороту у чин протојереја, а Александра Лучића и Миодрага Ристића у чин протонамесника.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести