НЕДЕЉА, 19. 5. 2024 - 09:31

Извор: TВ ХРАМ

Света архијерејска Литургија у Храму Светог Саве на Врачару - Патријарх Порфирије: Оруђе разумевања тајне живота је вера (ФОТО/ВИДЕО)

Оруђе разумевања тајне живота, тајне радости, лепоте, пуноће, истине, правде јесте вера. Вера која обухвата читаво наше биће – ум, срце и тело, вера која прожима сваки дамар нашег постојања, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 19. маја 2024. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Недељу Мироносица, када молитвено обележавамо Пренос моштију Светог Саве Српског, 19. маја 2024. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Његовој Светости саслуживали су Високопреосвећена господа Митрополити: санкт-петербуршки и ладошки Варсануфије из Руске Православне Цркве, преспанско-пелагонијски Петар и дебарско-кичевски Тимотеј из Македонске Православне Цркве - Охридске архиепископије, црногорско-приморски Јоаникије и отачаствени архијереји, свештенство и свештеномонаштво, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

Поучавајући сабране беседом, Патријарх Порфирије је рекао да смисао и пуноћа живота извиру из гроба Христовог, јер гроб није последње што Господ пролази, него то јесте заиста пролаз из смрти у живот. И, наравно да логика људска нема објашњење. Зато су разни покушавали да ту тајну победе живота над смрћу објасне - да је неко украо тело и да су били потплаћени чувари. Нема те логике, тог ума, тог разума који има свој почетак и крај у овоме свету, у историји који може ту тајну да појми. Оруђе разумевања тајне живота, тајне радости, лепоте, пуноће, истине, правде јесте вера. Вера која обухвата читаво наше биће – ум, срце и тело, вера која прожима сваки дамар нашег постојања.

На крају свете Литургије, Високопреосвећени Митрополит Варсонуфије, уручио је Његовој Светости Патријарху Порфирију, а преко њега и свој пуноћи Српске Православне Цркве, велики дар и благослов – честице моштију Светог Лазара Четвородневног и Светих кијево-печерских отаца.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести