НЕДЕЉА, 7. 4. 2024 - 15:48

Извор: Епархије СПЦ

БЛАГОВЕСТИ У ЕПАРХИЈАМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У недељу Крстопоклону, када молитвено прослављамо празник Благовести, 7. априла 2024. године молитвено је прослављен у свим епархијама Српске Православне Цркве, а посебну духовну радост имао је верни народ у литургијским заједницама где су архијереји началствовали на евхаристијским сабрањима уз саслужење свештенства и монаштва и молитвеном присуству народа Божијег, узносећи молитве за мир, здравље, спасење и сва доброчинства.

Митрополит Јоаникије у храму под Горицом: Благовијести – знаменити празник кога називамо почетком нашега спасења

Митрополија црногорско-приморска

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је у Свету службу Божију у подгоричкој цркви Светог Ђорђа под Горицом.

Празник Благовести у Саборном храму у Новом Саду

Епархија бачка

На светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј. Преосвећеном епископу Иринеју су саслуживали Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин свештено братство Саборног храма и новосадски ђакони.

Сабор женског монаштва Епархије милешевске у Милешеви

Епархија милешевска

У манастиру Милешеви одржан је Сабор женског монаштва Епархије милешевске. Тим поводом, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију.

Благовештењски сабор у Рмњу

Епархија бихаћко-петровачка

На празник Благовести служена је прва света Литургија у обновљеном Саборном манастирском храму светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Манастиру Рмњу.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије, а Епископу је саслуживало свештеномонаштво и свештенство Епархије бихаћко-петровачке.

Пре почетка свете Литургије литијски су дочекани земни остаци свештеника и војводе Ђурђа Карановића (Попа Карана). Епископ Сергије, потомак војводе Ђурђа Карановића дочекао је литију те се обратио пригодном бесједом. Затим је извршен парастос и погреб протопрезвитера Ђурђа Карановића, војводе Босанских Срба у гробници саборног манастирског храма, а у наставку и света Архијерејска Литургија.

Том приликом је Епископ Сегрије постхумно одликовао орденом Новомученика бихаћко-петровачких војводу Ђурђа Карановића.

На малом входу чином протонамјесника одликовани су презвитери: Немања Балабан, Чедо Ђурић, Немања Росић и Славиша Милиновић.

 

Епископ Методије на Благовијести богослужио у Пољима код Мојковца: Прослављамо и сјећамо се најрадосније ријечи коју је икад ухо људско чуло - о рађању Спаситеља људског рода

Епархија будимљанско-никшићка

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној данашњем празнику у Пољима код Мојковца.

Повезане вести

Вести