ПОНЕДЕЉАК, 27. 11. 2023 - 17:30

Извор: ТВ ХРАМ

Вечерње богослужење у Богословији Светог Саве у Београду (ФОТО)

У капели Богословије Светог Саве у Београду, 27. новембра 2023. године, служено је вечерње богослужење поводом почетка Божићног поста.

ТВ Храм

Вечерњем богослужењу молитвено су присуствовали Преосвећена господа викарни Епископи: хвостански Алексеј, јегарски Нектарије и липљански Доситеј; архимандрити: Нектарије (Ђурић) и Василије (Костић), професори и ученици Богословије и др Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

У беседи, протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве је рекао: "Вашa преосвештенства, високопреподобни и високопречасни оци,даме и господо. Добродошли у најстарију школу града Београда,добродошли у богословију митрополита Петра Јовановића и Јосифа Цвијовића,светитеља: Николаја Жичког,Јустина Ћелијског, Платона Бањалучког и Доситеја загребачког. Захваљујући добротворима који су овде са нама првог септембра текуће године смо завршили другу фазу и започели трећу фазу обнове наше школе. У то име бих умоли Његово преосвештенство епископа ремезијанског г. Стефана да у име наставничког савета уручи грамате великих добротвора и иконе Пресвете Богосродице и захвалнице следећој господи: господину Ненаду Поповићу, протојереју-ставрофору Милошу Тришићу, господину Јовану Вељковићу и црквеној општини у Цириху.  Нема истинске обнове људског бића, нема промене у човеку, праве, моралне, духовне, душевне, економске без поста. Од сутра улазимо у припремни период прослављања великог празника хришћанског света, празника Рођења Христовог. Црква ће пред очи наше душе поново извести догађаје рођења Господњег и позвати нас да се заједно са пастирима и мудрацима поклонимо Цару и да са воскама небеских ангела појемо очовечење Бога мира и љубави. У витлејемском новоровенчету ћемо видети нашег Спаситеља, оваплоћеног Бога. У његовом дечијем телу не крије се само Бог, него и испуњење нашег спасења и обожење наше пропадљиве природе, ново стварање,човек који постаје Бог, сама тајна спасења и избављења свих нас. Да нас Господ укрепи у божићном посту и да нам снаге да сва искушења издржимо и заблагодаримо Му у дан Његовог Рођења!"

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести