ЧЕТВРТАК, 16. 11. 2023 - 10:26

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије служио у храму Светог великомученика Георгија у Бежанији (ФОТО/ВИДЕО)

Када се трудимо да живимо у врлини ми се не боримо против наше природе, напротив, боримо се против наше извитоперене природе, болесне природе, стеченог стања, навике која није у складу са оним што је природна жеља која је усађена у наше срце. Светитељи Божији су управо они људи који су наизглед проливали крв, проливали зној, којима је наизглед било тешко, али будући да је вера била темељ и смисао њиховог живота, вера у Христа, поверење у реч Христову, поверење у заповести Христове, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 16. новембар 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију на празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија - Ђурђиц, 16. новембра 2023. године у храму Светог великомученика Георгија у Бежанији.

Његовој Светости саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У току свете Литургије, Патријарх Порфирије рукоположио је ђакона Дарка Радовановића у чин презвитера.

Поучавајући сабране беседом, Патријарх српски је рекао да оно на шта нас Господ позива је у складу са нашом природом. Када се трудимо да живимо у врлини ми се не боримо против наше природе, напротив, боримо се против наше извитоперене природе, болесне природе, стеченог стања, навике која није у складу са оним што је природна жеља која је усађена у наше срце. Светитељи Божији су управо они људи који су наизглед проливали крв, проливали зној, којима је наизглед било тешко, али будући да је вера била темељ и смисао њиховог живота, вера у Христа, поверење у реч Христову, поверење у заповести Христове. Они су заповести Христове и реч Христову узели за принципе, за мерила њиховог живота и зато не само да им није било тешко да када треба посведоче реч Христову и по цену живота, него није постајала та сила од овога света која је могла да их уплаши. Наравно, нису се разметали и излазили на тргове и викали на све четири стране света - ја се не бојим никога. Него, тајно у клијети свога срца живели за Христа и где год је то било потребно у смирењу сведочили Христа, а када је дошао тренутак да  својим животом посведоче Христа, нису штедели себе. Такав је био и Свети Георгије. Имао је све што је могао да помисли човек у овоме свету и славу и иметак и лепоту и позицију, али све то користио је само до мере до које је то служило Христу и оног тренутка када је требало да се определи између Христа и вредности овога света није се двоумио.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети великомученик Георгије - Ђурђиц

ТВ Храм

Овога дана празнује се пренос моштију св. Георгија из Никомидије у град Лиду Палестинску, где пострада у време цара Диоклецијана. Страдање овога дивног светитеља описано је под 23. априлом. Пред смрт своју умоли св. Георгије слугу свога, да му узме тело по смрти и пренесе у Палестину, одакле му и мајка родом беше, и где имаше велико имање, које раздаде сиромасима. Слуга тако и учини. У време цара Константина буде сазидан у Лиди красан храм Св. Георгија од стране побожних хришћана, па приликом освећења тога храма пренесу се у њ мошти светитељеве, и ту сахране. Безбројна чудеса догодила су се од чудотворних моштију св. Георгија, великомученика Христова.

Повезане вести

Вести