НЕДЕЉА, 5. 11. 2023 - 20:10

Извор: ТВ ХРАМ

Освећење храма Свете Тројице у Ресистенцији (ФОТО)

У недељу 5. новембра 2023. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму Свете Тројице у Ресистенцији, у аргентинској провинцији Чако. На почетку свете Литургије, Патријарх Порфирије је извршио чин освећења храма.

И. Рашовић

Патријарху Порфирију саслуживали су Преосвећена господа Епископи: нишки Арсеније, буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, далматински Никодим, будимљанско-никшићки Методије, ремезијански Стефан, свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству верног народа.

Том приликом, патријарх Порфирије је беседио:

– У храму који смо данас освештали служиће се света Литургија у којој постајемо учесници вечности и све оно што је наше, нарочито наше заједиштво и љубав, у храму Божјем и у заједници са Богом постаје вечно. У храму се крштавамо, у храму се венчавамо и склапамо бракове, у храму се исповедамо и кајемо, у храму се опраштамо са нашим ближњима који од нас одлазе у наручје Божје, а све то радимо заједно са Богом, јер у храму је присутан и сам Христос Спаситељ наш. Он је присутан када служимо свету Литургију и ми постајемо по благодати Христос на светој Литургији. Зато смо, браћо и сестре, данас радосни, јер је овај град добио своју православну душу. Досад је овде постојало само православно тело, а освећењем храма град је добио и православну душу и православни народ. Иако су семе посејали Срби Црква је отворена и прима у себе сваког човека независно где се родио и ком народу припада. Јеванђеље нас позива да сви будемо један народ, народ Божји, тако што ћемо се трудити да Јеванђеље буде наш живот, да заповести Христове буду наше смернице. Због свега тога, браћо и сестре, све вас грлим у Христу Господу и радујем се што се данас заједно молимо. Благодаримо Богу што постојите и што сведочите Христа најпре а онда и ви који сте дошли из, како ми то кажемо, Старих крајева сведочите и културу и духовност српског народа, али ништа мање нисте и припадници ове земље, њеног народа и њене културе. Благодарни смо свим који су молитвом, трудом и прилозима допринели да се овај храм подигне.

И. Рашовић
И. Рашовић
И. Рашовић
И. Рашовић
И. Рашовић
И. Рашовић
И. Рашовић
И. Рашовић
И. Рашовић
И. Рашовић
И. Рашовић
И. Рашовић
И. Рашовић
И. Рашовић

Повезане вести

Вести