СРЕДА, 1. 11. 2023 - 15:00

Извор: ТВ Храм

Представљена књига „Записи с предумишљајем“ Милутина Дедића у Галерији РТС-а

У уторак, 31. октобра 2023. године, у Галерији РТС-а представљена је књига „Записи с предумишљајем“ Милутина Дедића, српског академског сликара, историчара уметности и путописаца. Промоцији књиге присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим, који се обратио окупљенима.

ТВ Храм

„Чули смо од Милутина да кад је одрастао и прве ствари које је упознавао и спознавао то су били виногради, а даље у својим текстовима спомиње и воденице, а најбитније од свега за нас Хришћане и њега је управо хлеб и вино, оно што је основ за нас Хришћане и саме Евхаристије. И то су кроз векове за нас у Далмацији управо били помагачи у ратовању за опстанак. Нажалост у време социјализма доста су укидали винораде и винарство, није се радило на томе да се то развија и с друге стране покушали су да то укину у потпуности и да се држе коза. Што је јако чудно за тај крај, с обзиром да се управо живело од винограда, од воденица уз реку Крку, и да се живело највише од коза. Али успело се и то све преживети и могао бих рећи да је то управо било и доказ да у том ратовању за опстанак се може преживети и један од највећих сведока свега тога је и био Милутин Дедић.“

ТВ Храм

На представљању књиге између осталих говорили су и др Марија Павловић, члан Савета за ликовно стваралаштво РТС-а, Лука Дедић, аутор изложбе, Радоман Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београд 2, Петар Арбутина, рецензент.

Поред промоције књиге, отворена је и изложба слика, цртежа, дневника и предмета из заоставштине овог великог уметника. Јавност ће моћи да види колекцију старих кључева које је сакупљао, његове дневнике, цртеже који су настали на његовим бројним путовањима, који на најбољи начин приказују колики је таленат овог ликовног уметника.

Изложба је отоврена до 10. новембра 2023. године.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести