УТОРАК, 18. 7. 2023 - 11:09

Извор: ТВ Храм

Парастос на гробљу Орловача - 25 година од страдања Срба у Oраховцу (ФОТО)

Парастосом у цркви Светог  великомученика Прокопија на Орловачи у уторак 18. јула обележено је 25 година од масовног киднаповања, протеривања и убиства Срба на подручју општине Ораховац.

ТВ Храм

Парастос је служио протојереј Александар Грујић, а обележавање је организовало Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији.

Након парастоса делегација Удружења са породицама 25 сахрањених Срба на гробљу Орловача положила је венце свим жртвама поред спомен плоче "За незаборав".

У периоду од 12. маја 1998. до 12.октобра 2000. године од стране припадника тзв. ОВК киднаповано је и убијено 84 Срба. За време оружаног напада тзв. ОВК на подручју Ораховца од 17-22 јула киднаповано је око 100 српских цивила. 18. јула 1998. године протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и задржано у приватне затворе и логоре. Један број је ослобођен вољом команданата тзв. ОВК, група од заробљених 35 цивила ослобођена је 22. јула 1998. године посредством делегације МКЦК у Прштини. Заробљавање, убиства и злостављање Срба наставља се и у периоду НАТО агресије, велики број отетих и протераних Срба десио се након потписане Резолуције 1244 СБУН 10. јуна 1999. године.

У Великој Хочи данас је такође обележено  масовно киднаповање 84 -творо Срба на подручју општине Ораховац поред споменика у порти цркве Светог Јована у сарадњи са Одбором за обележавање општине Ораховац.

Након парастоса у дому културе у Великој Хочи одржана је и Трибина под називом: ,,Отворите врата истини, неизвесност убија".

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
Милић Петровић
Милић Петровић
Милић Петровић
Милић Петровић
Милић Петровић
Милић Петровић
Милић Петровић

Повезане вести

Вести