ПОНЕДЕЉАК, 5. 6. 2023 - 11:57

Извор: TВ Храм

Служена заједничка света архијерејска Литургија у Охриду - Патријарх Порфирије: Црква је изнад сваких подела (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и Његово Блаженствао Архиепископ охридски и македонски г. Стефана служили су данас на Духовски понедељак 5. јуна 2023. заједничку свету архијерејску Литургију у Катедралном храму охридских архиепископа у Охриду поводом обележавања прве годишњице од када је у старој Саборној цркви Светог архангела Михаила у Београду поглавар Српске Православне Цркве уручио Томос о аутокефалности поглавару Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије.

ТВ Храм

Патријарху Порфирију и Архиепископу Стефан су саслуживали Митрополити: дебарско-кичевски г. Тимотеј, преспанско-пелагонијски г. Петар, брегалнички г. Иларион, кумановско-осоговски г. Григорије, Епископи: нишки г. Арсеније, илинденскo-дељадровски г. Јоаким,  марчански г. Сава и топлички г. Петар, као и бројни свештеници и ђакони у молитвeном присуству верног народа.

Након свете Литургије беседом се обратио Његово Блаженствао Архиепископ охридски и македонски г. Стефан поздрављајући Патријарха Порфирија и његов долазак.

За исказану љубав према Македонској Православној Цркви- Охридској Архиепископији и македонском народу Архиепископ Стефан је Патријарху српском Порфирију уручио орден Светог Климента првог реда.

Архипастирском беседом обратио се и Патријарх Порфирије у којој је истакао да је заиста ганут  љубављу и овим одличјем.

"И наравно да сам испуњен радошћу Духа Светога што смо данас овде у славном Охриду сабрани у овом древном предивном православном храму Свете Софије, радујем се наравно и због повода, а то је годину дана од када смо славили истинску и праву Педесетницу, овде у Охриду и у Београду. А то значи славили рођендан Цркве Христове. И наравно поводом додељивања Томоса вашој помесној аутокефалној Македонској Православној Цркви."

"Све што имамо, што јесмо, што мислимо, што говоримо а нешто вреди од Бога је, и у Богу је. Зато и тај дар да можемо једни друге да видимо као браћу као сестринство Цркве јесте дар од Бога али иако дар Божији, увијек долази, Бог увијек дарује неопходно је да и ми препознамо Његову вољу и послужимо да се Његова воља оствари. То важи за сваког од нас појединачно, али важи и за све нас као заједницу. Зато је и данашњи повод за наше славље јесте догађај од пре годину дана."

"Благодарећи вашој љубави, вашој молитви и вери, тај дар је постао нешто што је реалност за све нас. Наравно и сарадња ваше браће архијереја и те како је важна, важна је и вера, и љубав и молитва сад већ назначеног Митрополита Јована и епископа који су заједно са њима. Онда када су нам очи отворене и када имамо смирење у својој души, када имамо веру, и обраћамо се Богу, Господ дејствује у нама, међу нама и око нас."

"Данас су Духови, то је рођендан Цркве. Једне свете саборне и апостолске Цркве, што значи Цркве Христове, која је тело Христово а Господ је глава томе телу. Не постоји више цркава,  постоји само једна света саборна и апостолска православна Црква. Наравно постоје организација и адаминистрација, епископија, митрополија аутокефалних цркава, али свака та аутокефална црква ослањајући се на Христа као главу у нераскидивом је јединству са свим другим помесним црквама. И у исто време свака аутокефална црква као и свака епископија јесте пуна Црква, јер у Цркви свакој у којој се служи света Литургија присутан је цео, потпуни Христос и отуда Црква је изнад сваких подела, изнад постављања било каквих граница. То не значи да не постоје појединачни дарови и таленти, да не постоје дарови који носе одређени народи, сваки народ има свој печат, али кад тај печат доживи као дар Христов, да није дар повод за супростављање, за дистанцирање, и не дај Боже за сукобе и свађе тек када разумемо да је дар дат као могућност да прославимо Христо и да заправо нас кроз наш дар други народи нас препознају као Христов народ" - поручио је Патријарх Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
IMG-df20ad14bf672eb5077b6e3a0002ad5e-V
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести