ЧЕТВРТАК, 1. 6. 2023 - 09:26

Извор: Радио Гораждевац

Eпископ рашко-призренски Теодосије уз свој верни народ у Ораховцу

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г.Теодосије стигао је у Ораховац како би пружио подршку мештанима, у данима када се суочавају са новим провокацијама и тензијом поводом свеукупне ситуације на Косову и Метохији.

Радио Гораждевац

 

Јутрос су на српским кућама, аутомобилу и гаражи осванули графити “УЋК”, а владика је како каже, чим је видео одлучио да дође у Ораховац. Њега је у порти цркве дочекало више десетина мештана, који су се брзо окупили чим су чули да долази.

Владика је у цркви одржао беседу у којој је казао да пре свега треба да имамо љубав и да је љубав најјаче оружје које можемо да имамо.

“Знам да нигде није лако али Господ је рекао, не бој се мало стадо. Управо те речи се односе на вас овде.  Шта значи мало стадо? Мало бројчано али не мало што се тиче важности и значаја. Господ каже имаћете невоље у свету али се не бојте  ја сам са вама у све дане. То је Божје обећање а Господ увек испуни то што обећа тако да никада не треба да помислимо да смо сами и да смо остављени, нарочито наша црква коју не чине само свештеници и монаси већ и сав верни народ. Оно што је значајно у животу, а нарочито када су неке опасности и искушења, да будемо приправни, да будемо смирени, да будемо трпељиви и  што је најважније поред тог мира којег треба да имамо у себи да имамо љубав, ону Божанску љубав коју нам је Он подарио, јер са том љубављу апостоли су покорили цели свет и проширили цркву по целој васељени. Тако да је то најјаче оружје које можемо да имамо. А човек је најслабији кад мрзи, па зато они који мрзе, они који хоће да граде срећу, своју будућност на неправди, на одузимању права других , на разним поступцима који нису људски, нису по Богу, они не могу иматиу никакву будућност. Тако се не гради срећа ни себи, ни породици, ни деци, ни друштву. Једноставно мржња је као она рђа на металу која чини да тај метал сам од себе нестаје. Тако и  човека који има мржњу, та мржња ће га појести“.

„Треба да имамо љубав према свима јер Господ је рекао љубите и непријатеље своје , јер је то победа, не у неком световном смислу већ у оном Божјем, јер онај који има мир и љубав, нема мржњу и не жели зло другоме, тај има будућност.  Тако је Господ са крста рекао оче опрости им јер не знају шта раде, они који су га распели, пљували, шамарали, Он се молио за њих, и видите да је на крају истина и  правда победила. Господ је победио смрт а нама је дао ту моћ и ту силу да волимо и љубимо друге, и да опстајемо, да побеђујемо и да имамо будућност. То је парадоксално, то људи овог света не разумеју, али Свети који имају Бога у себи знају и на крају препуштају Богу суд, да он одређује и суди а наше је само да имамо веру у Бога а кад то имамо Бог ће учинити оно што је за нас најбоље. И кад мислимо да није добро и кад страдамо онда Господ окрене то на добро“.

Радио Гораждевац

„Знам да је ноћас било графита неких, да су оскрнавили лик Новака Ђоковића али то је вазда било и биће и немојте да вас изненађује. Ако смо опредељени да живимо на Косову и Метохији, да живимо у Призрену, Ораховцу и другим местима онда морамо у напред да се припремимо стрпљењем да имамо трпљењеи и то је можда нека цена коју плаћамо зато што живимо на овим просторима. Али живећи на овим просторима ми примамо и плату, плату за све то што носимо и подносимо и та плата ће од Бога и од нашег рода стално стизати. Треба само да се молимо Богу и да истрајавамо”- поручио је владика у беседи.

По завршетку беседе, владика је деци поделио чоколадице, а затим је разговарао са мештанима Ораховца о свакодневном животу и проблемима са којима се суочавају. Поручио је да ће Црква увек бити уз свој верни народ и да ће се он као владика увек трудити и чинити све што је у његовој моћи и помагати свом народу онолико колико му Господ дозволи. Ипак, поред свих лоших вести и дешавања у протеклим данима, владику је у Ораховцу дочекала и једна лепа вест, а то је да су свештеник Милан Станојевић и његови парохијани данас започели радове у цркви како би је припремили за фрескописање. Владика Теодосије није крио задовољство због тога и изразио је наду да ће црква Успења Пресвете Богородице засијати у пуном сјају.

Радио Гораждевац
Радио Гораждевац

Повезане вести

Вести