ПОНЕДЕЉАК, 24. 5. 2021 - 09:27

Извор: Епархија рашко-призренска

Саопштење Епископа рашко-призренског г. Теодосија

Као српски православни епископ рашко-призренски, чија епархија обухвата простор Косова, Метохије и Рашке области, осећам потребу да изразим најдубље разочарење одсуством било какве конструктивне и компромисне реакције од стране косовских институција поводом пете годишњице неизвршавања одлуке Уставног суда Косова, којом се манастиру Високи Дечани признаје његова имовина.

ТВ Храм

Иако су се тим поводом огласили шефови ЕУ и ОЕБС мисије у Приштини, као и амбасадори водећих западних земаља (САД, Француске, Немачке, Италије и Британије) подсећајући локалне институције на неопходност поштовања судских одлука и владавине права као темеља сваког демократског друштва, косовски лидери су то све потпуно игнорисали и још су упутили писмо УНЕСКО где се тражи скидање 4 УНЕСКО споменика, наших српских православних манастира Пећке Патријаршије, Дечана, Грачанице и Богородице Љевишке, са листе угрожених споменика светске баштине, под изговором да је Православна хришћанска баштина на Косову и Метохији потпуно безбедна.

Истовремено министар за просторно планирање Косова Либурн Алиу је отворено изјавио, што су пренели и медији, да је против изградње заобилазнице око заштићене зоне у вези са путем Дечани-Плав. Ово значи да је министар Алиу као копредседавајући Комисије за заштићене зоне (по функцији) директно одбацио одлуку коју је његов претходник заједно са свим осталим члановима Комисије и дечанским градоначелником потписао у новембру прошле године и тиме ударио шамар и међународној заједнници која је много трудауложила у ово решење. На овај начин се отворено позива на кршење закона и изградњу тразитног пута кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, чиме се безбедносна ситуација додатно компликује.

Са оваквим неодговорним понашањем косовски лидери потпуно минирају своју поруку УНЕСКУ и показују да косовске институције, не само да нису у стању да заштите српску православну баштину на КиМ, него да ту баштину треба заштитити пре свега од њих самих и њиховог отвореног кршења закона и судских одлука.

Српска Православна Црква ће о овоме обавестити све надлежне међународне и друге институције, јер овакво понашање представника институција у Приштини представља директни позив на безакоње, а запаљива реторика коју користе, при чему негирају и само име Српске православне цркве (која је под тим именом призната и у косовском уставу), директно подиже етничке и верске тензије. Наша Црква ово понашање доживљава као још један у низу примера кршења верских и људских права и позива међународне представнике на Косову и Метохији да адекватно реагују и зауставе даљу ескалацију ситуације.

Као што смо рекли у претходном саопштењу Епархије, наша Црква остаје спремна за дијалог, али само када одлука Уставног суда из 2016. буде у потпуности извршена и наша црквена земља регистрована у катастру и када се вратимо поштовању заједнички усвојене одлуке Комисије за зашитћене зоне, којом се предвиђа паралелна рехабилитација локалних путева уз градњу заобилазнице око заштићене зоне манастира Високи Дечани.    

Епископ рашко-призренски 
Теодосије

Повезане вести

Вести