СРЕДА, 26. 12. 2018 - 14:45

Извор: mospat.ru

У Москви се састали Владика Теодосије и Митрополит Иларион

Митрополит Иларион заблагодарио је што смо пренели поздраве нашег најсветијег патријарха и пренео је најискреније братске поздраве њему и владики Теодосију. Кратко се осврнуо на своје досадашње посете Србији, а посебно Косову и Метохији.

mospat.ruМитрополит Иларион и Владика Теодосије

Митрополит волоколамски Иларион је изразио искрену братску љубав и саосећајност према народу који живи и опстаје на Косову и Метохији. Нагласио је да, у границама својих могућности, лично прати дешавања у Србији, а посебно развој ситуације на Косову. Руска Православна Црква је до сада у потпуности подржавала Српску Православну Цркву на КиМ, а уверио нас је да ће то наставити да несебично чини и даље. Посебно је напоменуо да се “браћа познају у невољи”, што је и сада случај. Захвалио је на ставу СПЦ по питању Украјине и пројекта стварања “аутокефалне цркве” од дојучерашње расколничке јерархије. Напоменуто је да се ради о политичком пројекту и легализацији раскола. Исказана је жалост што у томе учествује један од наше православне браће - патријарх константинопољски. Руској Православној Цркви јасна и децидна подршка изречена у сопштењу Светог Архијерејског Сабора СПЦ је од великог значаја. Као што они нас разумеју по питању Косова и Метохије, тако и ми њих разумемо по питању Кијева. Ни једни, а ни други се не можемо одрећи своје колевке.

mospat.ruМитрополит Иларион и Владика Теодосије са делегацијом

Разговор је протекао у атмосфери братске љубави и делатно пројављивању таквог односа. Митрополит је замолио своје госте да пренесу поздраве најсветијем Патријарху Иринеју, у име најсветијег Патријарха Кирила и у његово лично име.

Повезане вести

Вести