СРЕДА, 29. 3. 2023 - 09:04

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у храму Свете Тројице у Сремчици: У тајни крста садржи се и тајна Васкрсења (ФОТО/ВИДЕО)

Нека нам се пост не сведе у спољашњој бризи око врсте хране, него нека то буде само увод у бригу о нашим унутарњим покретима, покретима душе, где треба да се трудимо да они буду усклађени са Јеванђељем Христовим. Период покајања је и васпитни, педагошки период у којем треба да се враћамо себи и у којем треба опет и изнова да се враћамо Јеванђељу, да се враћамо Христу и на крају, да се враћамо себи онаквима какве нас је Христос замислио. Нека Бог да да у радости и весељу дочекамо празник Васкрсења Христовог, све ово што сам причао је само подстрек да се подсетимо да је наш живот радост и победа све док смо на крсту, јер у тајни крста садржи се и тајна Васкрсења, рекао је Патријарх Порфирије у беседи у храму Свете Тројице у Сремчици, у среду 29. марта 2023. године.

ТВ Храм

У молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Епископ Његове Светости, служио је Литургију Пређеосвећених дарова у среду пете недеље Великог поста – свете Четрдесетнице, 29. марта 2023. године у храму Свете Тројице у београдском насељу Сремчица.

Епископу Илариону саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа јегарског г. Нектарија, презвитера и ђакона архијерејског намесништва београдског четвртог и верног народа Божијег.

Том приликом, свештенство архијерејског намесништва београдског четвртог приступило је светој тајни исповести.

У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије поучио је сабрани верни народ беседом у којој је рекао да је пост важан, јер је то истински и прави пут. На том путу, наравно, са постом прожета је и тајна покајања. Заправо, пост јесте интензиван период покајања, не због тога што је то период у којем треба да се кајемо, а сви остали периоди су периоди у којима не треба да се кајемо. Не, то је само интензивнији период на који нас Црква позива да живимо у покајању како бисмо се непрестано подсећали да је покајање једина атмосфера која је духовна, која је хришћанска, која је јеванђелска, у којој треба да живимо.

Покајање се може разумети само у контексту наше вере у Христа, али вере која је бескрајно поверење, наше љубави у односу на Њега. Нама је покајање пут, нама је атмосфера, амбијент у којем се осећамо комфорно, у коме се осећамо слободно, покајање као најдубља радост, радост у којој стојимо пред Господом и купамо се у благодати Његовој, свесни да смо без Њега ништа, да у Њему ми нејаки и немоћни постајемо све, јер све оно што је Његово постаје и наше, рекао је Његова Светост.

Нека нам се пост не сведе у спољашњој бризи око врсте хране, него нека то буде само увод у бригу о нашим унутарњим покретима, покретима душе, где треба да се трудимо да они буду усклађени са Јеванђељем Христовим. Тамо све пише, нема много мудровања. Отворимо Јеванђеље и коју год страну да отворимо, свако ће наћи за себе одговарајући пут и смерницу. Период покајања је и васпитни, педагошки период у којем треба да се враћамо себи и у којем треба опет и изнова да се враћамо Јеванђељу, да се враћамо Христу и на крају, да се враћамо себи онаквима какве нас је Христос замислио. Нека Бог да да у радости и весељу дочекамо празник Васкрсења Христовог, све ово што сам причао је само подстрек да се подсетимо да је наш живот радост и победа све док смо на крсту, јер у тајни крста садржи се и тајна Васкрсења, нагласио је Првојерарх Српске Православне Цркве.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести