НЕДЕЉА, 5. 3. 2023 - 09:46

Извор: ТВ ХРАМ

Свето евхаристијско сабрање у Храму Светог Саве - Патријарх Порфирије: Саздани смо по Божијем лику (ФОТО/ВИДЕО)

Бог је учинио да ми имамо искуство, не само идеју о томе да Он постоји. Свако може имати лично искуство које је увек у сагласју са искуством светих, са искуством Цркве. То се постиже смирењем, то се постиже подвигом, молитвом, вером која је потпуно предавање Богу и поверење у Њега. И будући да имамо могућност да Га додирнемо, да с Њим дођемо у заједницу ми можемо то и насликати, можемо приказати то своје искуство, ту људску димензију у личности Христовој, полазећи увек од чињенице да смо саздани по Његовом лику и да смо ми иконе, а то значи да је сваки други човек икона жива, рекао је Патријарх Порфирије у литургијској беседи, у недељу 05. марта 2023. године.

ТВ Храм

У прву недељу Великог поста - недељу Православља, 05. марта 2023. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа Епископи шабачки Јеротеј и ремезијански Стефан, архимандрит Василије (Костић), архимандрит Прокопије из Антиохијске Патријаршије, презвитери и ђакони Архиепископије београдско карловачке, у молитвеном присуству многобројног верног народа.

У току свете Литургије, Патријарх Порфирије рукоположио је ђакона Стевана Јовановића у чин презвитера.

Говорећи о недељи Православља, Патријарх српски је рекао да је то дан у коме се ми литургијски, црквено сећамо великог догађаја који се збио у Цариграду 843. године, а то је када после сто двадесет година, а онда још од 787. до 843. године трајао немир у Цркви Христовој. Овај немир се тицао поштовања икона. Наиме, предање Цркве, вера Цркве, догматика Цркве је у иконама видела израз наше вере. Они који су били против поштовања икона, нису били напросто против нечега што је обичај, него су били против истине Богом откривене – да је Исус Христос Богочовек, да је потпуни човек и потпуни Бог.

Бог је учинио да ми имамо искуство, не само идеју о томе да Он постоји. Свако може имати лично искуство које је увек у сагласју са искуством светих, са искуством Цркве. То се постиже смирењем, то се постиже подвигом, молитвом, вером која је потпуно предавање Богу и поверење у Њега. И будући да имамо могућност да Га додирнемо, да с Њим дођемо у заједницу ми можемо то и насликати, можемо приказати то своје искуство, ту људску димензију у личности Христовој, полазећи увек од чињенице да смо саздани по Његовом лику и да смо ми иконе, а то значи да је сваки други човек икона жива. Изображавајући у својој души Христа, тако што ћемо живети у складу са Његовим заповестима и имајући искуство заједнице са Њим, ми можемо насликати Њега и ставити пред себе Његову икону, Његов лик, не као нешто што обожавамо, него нешто што поштујемо и што је наш прозор у вечност, прозор који нас води ка Њему, али у исто време и прозор који нам помаже да Њега можемо да доживимо, рекао је Његова Светост.

На крају свете Литургије Преосвећени Епископ Стефан прочитао је Синодик Православља.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести