ЧЕТВРТАК, 5. 1. 2023 - 13:20

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије угостио малишане из Словеније (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије дочекао је у  четвртак 5. јануара 2023. године у Храму Светог Саве  малишане из Српске допунске школе из Словеније.

ТВ Храм

У посети Београду дошло је 35 малишана из целе Словеније. Патријарх Порфирије је у свом обраћању навео да се радује њиховом доласку, као и сви који служе и који се сабирају у Храму Светог Саве.

"Нарочито смо срећни када долазе деца. Хвала Богу ви нисте далеко одавде, од Београда, и ваши родитељи вероватно већина су рођени или у Србији или Босни и Херцеговини тако да претпостављам да највећи део вас има и везе са својом родбином у крају одакле су ваши родитељи дошли у Словенију. Као што знате ја сам био Митрополит загребачко-љубљански, дакле био сам духовно одговоран у име наше Цркве за све православне који живе тамо и долазио сам често у разна места у Словенији, најчешће у Љубљану, а још увек и непосредно водим бригу о православним србима у Словенији, с обзиром да нисмо до сада изабрали новог Митрополита, то треба наравно да учинимо. Тако да је то разлог више да будем још радоснији што сте дошли овде у београд, у Храм Светог Саве, који је саборни храм свих православних Срба где год да се налазе свугде по свету. И Храм су градили сви они који су имали могућности а живе широм света, давали су своје прилоге да се храм зида а наравно сви су учествовали молитевно и духовно", поручио је Патријарх Порфирије.

Он је додао да је важно да, колико вам дозвољавају могућности и обавезе у школама да поред тога што треба да улажете напоре да на најбољи могући начин научите оно што вам се предаје, да идете и у своју цркву, тј. колико је могуће чувате и оно што припада вама, оно што је део вашег бића, што је део историје нарoда из којег потичете.

"У исто време једнако је важно да имате велику захвалност у односу на простор у којем живите, на људе са којима живите који су или другачије вере, или немају никакв однос према вери, али је важно не само имамо захвалност него и да се интегришете колико год можете у простор у којем живите, чувајући своју веру, своју историју. Зашто је важно да чувамо своју православну веру и да се сабирамо у цркви. Зато што свако од нас има и духовне потребе, и свако од нас има потребу да се обраћа Богу молитвом али истовремено да се труди да оно што је воља Божија унесе у свој живот. А воља Божија је оно што је блиско сваком човеку, воља Божија је пре свега љубав, међусобно разумевање, поштовање, здрав однос са свима који су око нас", поручио је Патријарх српски Г. Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести