НЕДЕЉА, 13. 11. 2022 - 13:27

Извор: ТВ ХРАМ

Биографија Епископа хвостанског г. Алексеја (ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј је рођен у селу Пиштану у општини Пећ, 08. 03. 1955. године, од родитеља Љубомира и Гроздане Богићевић. На крштењу је добио име Миломир. Основну школу је завршио у селу Бабићу, један разред осмогодишње школе у Гораждевцу, а затим као искушеник манастира Високи Дечани завршио је и преостала три разреда.

У својој дванаестој години, на Видовдан 1967. године,  примљен је за манастирског ђака, а затим и за искушеника код  блаженопочившег архимандрита Макарија, тадашњег игумана манастира Високи Дечани.

Као искушеник одслужио је војни рок у трајању од петнаест месеци у Илирској Бистрици у Словенији, истовремено полажући испите у Призренској богословији. Након завршетка војног рока 1975. године, уочи Светог Краља Стефана Дечанског (ктиторске славе) замонашен је у расофорство десницом блаженопочившег епископа рашко-призренског Павла, потоњег Патријарха српског и тада је добио монашко име Константин. Следеће 1976. године, на други дан Пасхе рукоположен је руком блаженоупокојеног патријарха Павла у чин  јерођакона. Исте године je уписао Богословски факултет у Београду, и завршио га 1981. године. По благослову надлежног епископа, одлази у манастир Хиландар на дуже време, а затим и у Свету Земљу, у Витлејем, где је боравио четири и по године у манастиру Рождества Христова. Године 1985, игуман манастира Свете Тројице (Мамвријски дуб) у Хеврону, баћушка Игњатије, замонашио га је у Горњенском манастиру у малу схиму под монашким именом Алексеј, у част новомученика царевића Алексеја Романова.

Године 1986. 14. јуна,  рукоположен је у чин јеромонаха. У матични манастир Високи Дечани враћа се 1989. године, а 1990. године, по благослову одлази на постдипломске студије у Солуну. Године 1992. у Арнеји, произведен је у чин архимандрита од стране блаженопочившег митрополита арнејског Никодима. Успешно је окончао постдипломске студије одбранивши рад на тему ,,Хиландарски монаси у управи Српске цркве у периоду од 1200. до 1346. годинеˮ. Звање магистра теолошких наука је добио на Солунском Аристотеловом Универзитету 2000. године. У току постдипломских студија био је игуман манастира Свeтог Прохора Пчињског, у периоду од 1994. до 1996. године, као и игуман манастира Суково од 1996. до 1997. године.

Године 2002. је са благословом Преосвећеног Епископа шумадијског Господина Јована постављен за игумана манастира Светог Апостола и Јеванђелиста Луке надомак села Бошњане. У периоду од двадесет година духовног руководства високопреподобног Архимандрита Алексеја у овој светој обитељи, изграђена су четири храма и монашки конак са трпезаријом, започети радови на новом звонику, али пре свега успостављен је молитвени и богослужбени живот манастира који сабира велики број људи под сводове Светолуковске обитељи.

Оснивањем епархије крушевачке 2011. године, и са благословом Преосвећеног Епископа крушевачког Господина Давида, архимандрит Алексеј учествује активно у уређењу и формирању епархијских тела, а самим тим и изграђивању Епархије крушевачке.

Промислом Божијим и одлуком Светог Архијерејског Сабора на редовном заседању, одржаном од 15. до 20. маја 2022. године високопрепоробни архимандрит Алексеј (Богићевић), игуман манастира Светога Апостола и Јеванђелисте Луке у Бошњану, изабран је за викарног Епископа Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија са титулом Епископ хвостански.

Новоизабраном Епископу хвостанском Господину Алексеју подај Господе многа и блага лета!

ТВ Храм

Повезане вести

Вести