СРЕДА, 20. 7. 2022 - 10:20

Аутор: Горан Миловановић

Епископ Јеротеј богослужио у храму Свете мученице Недеље у Великом Мокром Лугу: Света Недеља је била пример како треба сведочити православну веру (ФОТО)

Света мученица Недеља била је пример и узор свим хришћанима како треба сведочити православну веру, како треба сведочити веру у Свето Јеванђеље, а то је пре свега љубав према Богу и према својим ближњима у којима се огледа та Божија љубав, рекао је Епископ Јеротеј у својој беседи, на празник Свете мученице Недеље, 20. јула 2022. године.

ТВ Храм

На празник Свете мученице Недеље, 20. јула 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ топлички и изабрани Епископ шабачки г. Јеротеј служио је свету архијерејску Литургију у храму посвећеном данашњем празнику у Великом Мокром Лугу.

Епископу Јеротеју саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке. На крају свете Литургије, извршен је литијски опход око храма, а Епископ Јеротеј је освештао славске дарове и преломио славски колач поводом храмовне славе.

На почетку своје архипастирске беседе, Епископ Јеротеј пренео је молитвене поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. Говорећи о Светој мученици Недељи која је пострадала у време цара Диоклецијана, у 4. веку, Епископ Јеротеј је рекао да је она била пример и узор свим хришћанима како треба сведочити православну веру, како треба сведочити веру у Свето Јеванђеље, а то је пре свега љубав према Богу и према својим ближњима у којима се огледа та Божија љубав.

До дан данас, ова млада девојка која се није либила чак ни да свој живот жртвује за веру, него је храбро, пред императором, царом тадашње читаве васељене храбро исповедила своју веру у Христа, без обзира на сва блага, на све повластице и положај који су јој били понуђени. Она је то све с презиром одбила, јер је знала да овај живот пролазан и смртан, а живот о ком нам у Јеванђељу говори Христос и који нам је дао својим васкрсењем је живот вечан и непролазан, закључио је Епископ Јеротеј. 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести