УТОРАК, 28. 6. 2022 - 15:05

Аутор: Горан Миловановић

Епископ Јустин богослужио у цркви Лазарици на Звездари: Из Видовдана црпимо снагу и понос (ФОТО/ВИДЕО)

Видовдан је сила, тренутак нашега надахнућа када се осврћемо на прошлост и из њега црпимо снагу и понос и силу да живимо у садашњости, да васпитавамо своју децу, да се не стидимо што смо Срби Светосавци, што знамо и што треба да знамо ко нам је деда, ко нам ј отац, ко нам је мајка. Да не треба да се стидимо што знамо своју историју и да не треба да се стидимо Лазара који је иако поражен, у ствари победник и управо то сведочимо и ми данас и сведоче векови за нас и сведочиће векови испред нас, рекао је Епископ Јустин у цркви Лазарици на Звездари, на Видовдан 28. јуна 2022. године.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин служио је свету архијерејску Литругију поводом храмовне славе, у цркви Лазарици на Звездари, на Видовдан, 28. јуна 2022. године.

У својој поучној беседи, Епископ Јустин је рекао да је Видовдан тачка у којој се за српски народ укрштају прошлост, садашњост и будућност. Тачка у којој се на чудесан начин укрштају слава, победа, пораз и ропство. Чудесан је заиста, готово невероватан догађај који се десио пре 633 године на Газиместану, на Косову Пољу због тога што као ниједан други у историји нашега рода, није толико утицао на нашу историју, на формирању нас као народа, наше свести, нашега бића, нашега идентитета. Он почива на оном опредељењу које је Свети кнез Лазар изрекао пред полазак у Косовски бој, а који је био плод његове непоколебљиве вере, љубави и његове спремности на жртву према Христу, а то опредељење гласи: Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека. Ово опредељење је стуб, истина, тврђава и завет српскога народа са Богом.

Видовдан је сила, тренутак нашега надахнућа када се осврћемо на прошлост и из њега црпимо снагу и понос и силу да живимо у садашњости, да васпитавамо своју децу, да се не стидимо што смо Срби Светосавци, што знамо и што треба да знамо ко нам је деда, ко нам ј отац, ко нам је мајка. Да не треба да се стидимо што знамо своју историју и да не треба да се стидимо Лазара који је иако поражен, у ствари победник и управо то сведочимо и ми данас и сведоче векови за нас и сведочиће векови испред нас, истакао је Епископ Јустин.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести