СУБОТА, 25. 6. 2022 - 17:08

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије у званичној посети Епархији зворничко-тузланској (ФОТО/ВИДЕО)

Највећи број система вредности је нешто што се супротставља оним вредностима који произилазе из наше вере у Бога и могли бисмо рећи да практично постоје вредности које су резултат вере у Бога и са друге стране бројни системи вредности који немају у свом корену веру у Бога. Ту постоји разлика, због тога ми имамо одговорност за оне који не верују у Бога, имамо одговорност да им посведочимо собом, својим животом да смо ми верници, да верујемо у Бога, да верујемо у Христа и да је Христос тај који одређује наш живот, Његова реч и Његове заповести, истакао је Патријарх Порфирије приликом званичне канонске посете Епархији зворничко-тузланској у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Тузли, 25. јуна 2022. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да, у суботу 25. јуна, на братски позив Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Фотија учини званичну канонску посету Епархији зворничко-тузланској.

У пратњи Патријарха Порфирија су Преосвећена господа Епископи топлички и изабрани шабачки Јеротеј и хвостански и изабрани западноевропски Јустин, викари Његове Светости.

Патријарха Порфирија у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Тузли дочекао је Преосвећени Епископ зворничко-тузлански г. Фотије, монаштво, свештенство и многобројни верни народ ове Богом чуване Епархије. Свечаном дочеку присуствовали су и  Преосвећена Господа Епископи: бачки Иринеј, горњокарловачки Герасим, осечкопољски и барањски Херувим, ваљевски Исихије и мохачки Дамаскин.

Након свечаног дочека у катедралном храму Успења Пресвете Богородице, поводом посете Патријарха Порфирија служен је свечани чин доксологије.

Након чина доксологије, у име свештенства, монаштва и верног народа, Првојерарха Српске Православне Цркве поздравио је Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије и рекао да народ у Тузли дочекује Патријарха радо, дочекује га као свог духовног оца, пастира, који седи на трону Светога Саве.

У својој архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да будући да овде живе људи који верују у Бога, да је потпуно јасан и дефинисан систем вредности који проистиче из те вере, а у односу на који се изграђује наш живот. Када кажемо наш живот мислимо на наш однос према свему што је око нас и у нама. Тај наш систем вредности, нама православним хришћанима, то је Јеванђеље.

Данас има мноштво система вредности. Највећи број система вредности је нешто што се супротставља оним вредностима који произилазе из наше вере у Бога и могли бисмо рећи да практично постоје вредности које су резултат вере у Бога и са друге стране бројни системи вредности који немају у свом корену веру у Бога. Ту постоји разлика, због тога ми имамо одговорност за оне који не верују у Бога, имамо одговорност да им посведочимо собом, својим животом да смо ми верници, да верујемо у Бога, да верујемо у Христа и да је Христос тај који одређује наш живот, Његова реч и Његове заповести, истакао је Патријарх Порфирије.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је заједно са отачаственим архијерејима присуствовао Свечаној академији поводом 140 година освећења Саборног храма Успења Пресвете Богородице, у Народном позоришту у Тузли.

* * *

У недељу, 26. јуна, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, служиће свету архијерејску Литургију поводом 140 година од освећења Саборног храма у Тузли  уз саслужење више архијереја, свештенства и монаштва у Саборном храму Успења Пресвете Богородице.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести