НЕДЕЉА, 27. 3. 2022 - 09:52

Извор: ТВ Храм

Епископ Јеротеј богослужио у храму Светог Луке у Крњачи: Наша вера је смислена и она је увек вера радости (ФОТО/ВИДЕО)

Треба храбро да наставимо да идемо кроз овај живот, а овај пост је прилика да се окренемо према себи и позабавимо се собом и својим односима према ближњима, али да све то чинимо са радошћу јер је наша вера, вера радости и наш крст је крст победе и радости, истакао је Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј у својој надахнутој омилији на светој архијерејској Литургији у храму Светог славног и свехвалног апостола и јеванђелиста Луке у београдском насељу Крњача.

Телевизија Храм

Са благословом Предстојатеља Српске Цркве, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, у Крстопоклону недељу, 14/27. марта 2022. године, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму Светог славног и свехвалног апостола и јеванђелиста Луке у београдском насељу Крњача. 

Владици Јеротеју саслужвао је велики број клирика - презвитерâ и ђаконâ, уз прислуживање чтечева и молитвено учешће многобројног народа Божјег који је настањен у овом београдском насељу које за свог молитвеног заштитника има Светог апостола и јеванђелиста Луку. 

Према освештаној богослужбеној пракси, Епископ топлички је сабрану литургијску заједницу поучио надахнутом архипастирском беседом, непосредно након произнесених одељака из Светога Писма. Сходно овом недељном дану који пуноћу црквену подсећа на значај Крста Господњег, Епископ Јеротеј је говорио о месту Крста Госпдоњег у нашим хришћанским животима, особито у данима Великог поста - свете Четрдесетнице. 

"Часни Крст стоји на средини Цркве да бисмо могли да му се клањамо, ушли смо дубоко у пост, а Црква нас подсећа на смисао поста, јер је наша вера смислена. Часни крст се износи да бисмо се подсетили да се кроз наш пост припремамо да дочекамо страсну седмицу, страдалну седмицу у којој су догађаји страдања Христовог који врхуне у Његовом страдању и славном Васкрсењу. Нека би Господ дао да укрпљени крстом Христовим наставимо да ходимо, размишљајући о њему и схватајући колико су мала и ништавна сва наша у страдања у односу на страдање Христово нас ради и спасења нашега ради. Треба храбро да наставимо да идемо кроз овај живот, а овај пост је прилика да се окренемо према себи и позабавимо се собом и својим односима према ближњима, али да све то чинимо са радошћу јер је наша вера, вера радости и наш крст је крст победе и радости", закључио је Епископ топлички г. Јеротеј поучавајући верни народ. 

Крстопоклона недеља

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести