НЕДЕЉА, 13. 3. 2022 - 10:20

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије са архијерејима, свештенством и верним народом богослужио у храму Светог Саве: Сваки човек је икона Божија (ФОТО/ВИДЕО)

"Да узмемо крст свој и пођемо за Христом, а то значи поистоветити се са Његовим умом и срцем. Наш систем вредности је ум Христов и свеукупно наше биће охристовљено", рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој надахнутој беседи на светој архијерејској Литургији којом је предстојао у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Телевизија Храм

У Недељу Православља, 13. марта 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије предстојао је торжественим евхаристијским сабрањем у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару. Првојерарху српске Цркве саслуживала су преосвећена господа архијереји: ремезијански г. Стефан; хвостански г. Јустин и марчански г. Сава, викари Његове Светости. 

Поред викарних епископа, предстојатељу Српске Цркве саслуживао је високопреподобни архимандрит др Прокопије (Тајар) клирик Антиохијске Патријаршије, као и велики број пречасних презвитерâ  и часних ђаконâ, уз молитвено учешће сабраног народа Божјег. 

Многобројни ранохришћански списи нам сведоче да су правила мољења и правила вере у животу Цркве држана у сагласју. Недеља Православља, као прва у низу великопосних недеља. Како и доликује светом дану светлог и победитељног славља вере, сабрање верних је у великом броју испунило и украсило простор храмовног наоса нашег највећег храма који је посвећен великом молитвенику и духовном наставнику рода нашег - Светитељу Сави, који је речју и делом држао и одржао најсвештеније истине наше вере о које се опомињемо у овај први недељни дан Великог поста - свете Четрдесетнице. 

Пре причешћа верног народа Божјег, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије произнео је архипастирску беседу, поред осталог, рекавши: "Победом над иконоборцима 843. године, Православна Црква је по многим питањима вере која су потресала верне хришћане, коначно формулисала своју веру, 843. године на сабору у Цариграду. Том победом, пре свега, осведочена је вера Богочовека Христа, осведочена је истина да је Он потпуни Бог и потпуни човек, у личности Сина Божијег. Посведочена је истина да је човек створен као икона Божија и да је створен не за смрт и пролазност, него за вечност. Осведочена је и свету показана истина да је могућа заједница између Бога и човека, у Цркви Сина Божијег у Цркви Христовој. Све истине које су осведочене на сабору на Недељу Православља, на Сабору у Цариграду, нису плод људског домишљања, нису плод људскога гласања и одлучивања, нису плод одлуке већине, него су израз и плод откровења Божијег. Истина о Богу, али у тој истини истина и о човеку, јесте истина која је нама откривена и у којој ми можемо да учествујемо искључиво и само вером, али вером не као интелектуалним уверењем или убеђењем, него вером као свеукупним егзистенцијалним и онтолшким нашим ставом, вером као изразом читавог нашег бића, које је живо искуство заједнице Бога и човека". 

Сходно богослужбеном поретку који је предвиђен за катедралне (Саборне) храмове, након отпуста литургијској заједници предочен је текст Синодика Православља, који је састављен 843. године, поводом званичног враћања икона у свете храмове, у време благоверне царице Теодоре и цариградског патријарха Методија. У поменутом Синодику између осталог је написано:

"Ко је Бог велики, као Бог наш! Ти си Бог наш, који једини чиниш чудеса" (Пс. 76:14,15). Оне који су се ругали Твојој слави, Ти си их исмејао; понизитеље Твојих икона и оне који су нападали Твој лик, показао си да су отпадници и хулници. Зато смо благодарни Богу и победи Господа над овим противницима. Борба против иконобораца (иконокласта) и лукавство има други узрок и биће изложено. Одмарајући се после преласка пустиње, задобивши духовни Јерусалим, као одговор на мојсијевску заповест или боље, на Божански позив: на плочи великог камена која је припремљена да прими Писмо, сматрали смо да је праведно да га запишемо у срцу наше браће, и благослов за оне који држе заповести, и проклетство онима који их преступају…" 

Након литургијског отпуста сабрану лутургијску заједницу, још једном, речима архипастирске беседе поучио је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, који је говорио о Недељи победе Православља и спомену којег се сећамо у овај први недељни дан у Великом посту - светој Четрдесетници.

"Нека је срећан данашњи празник и нека би Бог дао да увек целивамо иконе Христове, Пресвете Богородице и светитеља Божијих, али да целивамо и поштујемо сваку икону Божију, а то је сваки човек. Да се држимо своје вере јер она ће утврђивати наш живот, а наша вера значи истинску и праву слободу, наша вера значи да никоме ништа не намећемо, него да је собом и својим животом сведочимо, баш онако како је рекао Филип Натанаилу "Дођи и види". Да они који нас виде као заједницу, у њој препознају смисао и лепоту, препозанају присуство Божије и истинску и праву слободу", рекао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на крају торжстевене свете архијерејске Литургије у заветном спомен-храму Светога Саве на Врачару. 

* * *

Света Четрдесетница - Велики пост

Прва недеља Великог поста – Православља

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести