УТОРАК, 15. 2. 2022 - 12:47

Извор: ТВ Храм

Слава Епархије тимочке - торжествена прослава Сретења Господњег у Епархији тимочкој - богослужили Епископ тимочки Иларион и Епископ хвостански Јустин (ФОТО)

Порука спасења свима је да је сваки сусрет са Богом спасавајући, сваки истински сусрет са Богочовеком Христом значи Преображење јер тај сусрет означава сусрет вечног и пролазног, земаљског и небеског и управо свако од нас је позван и призван да сусретне Бога у свом животу, једино тај сусрет не оставља човека недореченим и немим пред амбисом пролазности овога света и века на чијем се дну неизоставно налази смрт, рекао је Епископ Јустин у беседи на празник Сретења Господњег у храму Светог великомученика Георгија у Бору.

Епархија тимочка

Празник Сретења Господњег евхаристијски је прослављен у Епархији тимочкој  у уторак 15. фебруара, светом архијерејском Литургијом у храму Светог великомученика Георгија у Бору началствовао је Његово Преосвештенство Епископоп тимочки Г. Иларион уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског Г. Јустина, изасланика Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, свештенства и свештеномонаштва Епархије тимочке у молитвеном присуству многобројног верног народа.

После прочитаног јеванђелског зачала сабраном верном народу архипастирском беседом обратио се Преосвећени Епископ Јустин у којој је на самом почетку говорио о празнику Сретења Господњег, о историјској страни празника  и улози Светог Симеона Богопримца у домостроју спасења.

Преосвећени Епископ Јустин је затим апострофирао да је порука спасења свима да је сваки сусрет са Богом спасавајући, сваки истински сусрет са Богочовеком Христом значи Преображење, јер тај сусрет означава сусрет вечног и пролазног, земаљског и небеског и управо свако од нас је позван и призван да сусретне Бога у свом животу, једино тај сусрет не оставља човека недореченим и немим пред амбисом пролазности овога света и века на чијем се дну неизоставно налази смрт. Епископ Јустин је нагласио да само у сусрету са Христом и ми овај живот пун муке искушења и болести можемо да преобразимо и можемо да учинимо бољим и вечним, а то ћемо учинити уколико долазимо на Свету Литургију јер нам се ту Христос открива. Преосвећени је додао да је Христос дошао, оставио Јеванђеље своје, пострадао на Крсту, установио Цркву у којој нам се Он даје на Светој Литургији кроз Свето Причешће.

Преосвећени је апострофирао да је насушна потреба свих нас да се на тај начин сусретнемо са Христом, јер ћемо само тако имати могућност да постанемо вечни, непролазни и бољи људи. Епископ је на крају беседе Архипастиру Епархије тимочке Преосвећеном Епископу Илариону, свом свештенству и верном народу Епархије тимочке пожелео срећну славу са жељом да будемо једно у Христу, љубави, праштању и радости.

На крају светог евхаристијког сабрања поводом епархијске славе освештани су славски дарови и преломљен је славски колач, а потом се захвалним словом обратио Епсикоп Иларион који је изразио благодарност Епископу Јустину који је по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија посетио Епархију тимочку и дао свој допринос евхаристијском прослављању епархијске славе. 

Тимочка епархија основана је на Сретење 1834. године и обухвата црквене општине и парохије у североисточној Србији.

Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка
Епархија тимочка

Повезане вести

Вести