НЕДЕЉА, 30. 1. 2022 - 09:45

Извор: ТВ Храм

Епископ Јеротеј богослужио у храму Светог архангела Гаврила: Живот са Богом је рај (ФОТО/ВИДЕО)

-Живот са Богом је рај. Ову истину су апостоли разумели срцем, јер су и пре сусрета са Христом чезнули за Богом, зато су одмах препознали да је живот са Богом рај и нису били заробљени у богатства и ствари овога света, поучио је Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског.

Телевизија Храм

У недељу 32. по Духовима, 30. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у Светоархангелском храму у Хумској улици у Београду. 

 

На дан празновања великог подвижника Преподобног Антонија Великог, преосвећеном владици Јеротеју саслуживало је свештенство и ђаконство наведеног београдског храма посвећеног великом благовеститељу Архангелу Гаврилу, а који је саграђен у славу настрадалих српских војника за време Првог светског рата.

На евхаристијском сабрању молитвено је учествовао велики број народа Божјег, који се сабрао знајући да нам је кроз Литургију дато да сагледамо Христов живот и да за Његовом Часном Трпезом учествујемо као причасници, као они који примају свето Причешће, тј. Тело и Крв Његову. На литургијске прозбе одговарао је храмовни хор  под уметничким руководством диригента мр Марије Дрезгић. 

Беседећи након прочитаних одељака из Апостола и Јеванђеља, Епископ Јеротеј је говорио о значају напредовања у световрлинском животу: Живот са Богом је рај. Ову истину су апостоли разумели срцем, јер су и пре сусрета са Христом чезнули за Богом, зато су одмах препознали да је живот са Богом рај и нису били заробљени у богатства и ствари овога света. Такви су били и први хришћани који су долазили пред апостоле, крштавали се и све своје остављали Цркви да она располаже са тим. То се сачувало до данас, тако живе наши монаси и монахиње по манастирима, рекао је Епископ Јеротеј.

 У наставку своје беседе Епископ топлички је говорио о преподобном Антонију Великом чији молитвени спомен данас празнујемо: Свети Антоније је своје богатство поделио сиромасима  отишао у пустињу да се моли Богу, а касније су његовим стопама следили многи. Преподобни Антоније је ишао истим путем којим су ишли апостоли, захваљујући њему је и основано монаштво, рекао је Епископ Јеротеј, и додао:  У манастира се негује идеал хришћанског живљења које је хођење за Господом, и наш народ зато воли и поштује манастире и монаштво, не зато што су монаси бољи људи од других хришћана, него поштују њихову жртву, посвећеност и тај идеал који нас подсећа и помаже нам који је смисао нашег живљења по Јеванђељу, рекао је Епископ топлички Јеротеј, викар Патријарха српског. 

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести