НЕДЕЉА, 30. 1. 2022 - 10:01

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије богослужио у храму Светог Саве: Стајање на двоједином темељу смирења и љубави - пут ка Царству небеском (ФОТО/ВИДЕО)

"Нека би Господ дао да увек имамо смирења и љубави. Смирења пред Богом и љубави према Њему, а када стојимо на та два камена, двоједином темељу смирења и љубави, ми смо већ овде и сада на врхунцу у Царству небеском", рекао је Првојерарх Српске Цркве, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у храму Светог Саве.

Телевизија Храм

У 32. недељу по празнику Силаска Светога Духа на Апостоле, 30. јануара 2022. године, на празник Преподобног Антонија Великог, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном и заветном храму Светог Саве на Врачару.

Предстојатељу Српске Цркве саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим и Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, уз саслужење великог броја презвитерâ и ђаконâ Богом чуване Архиепископије београдско-карловачке. 

Поред богољубивог и пречасног клира, на Литургији којом је предстојао Патријарх Порфирије молитвено је учествовало мноштво припадника лаоса - народа Божјег, међу којима и чланови Певачког друштва храма Светог Саве, који су под уметничким руководством диригента др Катарине Станковић, дали славословни допринос песмом прослављајући Господа и све свете који су Му угодили. 

Тако сабрани на заједничкој молитви и благодарењу Господу, свештенослужитељи и верни народ – осењени мистичним дејством Духа Светог – представљајући истинску Цркву Христову сабрану око Господа, са пажњом и љубављу слушали су архипастирске поуке Патријарха српског г. Порфирија које је изговорио беседећи након произнесених светописамских чтенија. 

Колико је једноставна реч Божија да јој није потребно тумачење, а исто тако за наш живот реч Божја опет је тако једноставна и јасна. Бог нам је дао савест и ако хоћемо да ослушнемо глас своје савести знаћемо шта је исправно, знаћемо да разликујемо црно од белог, знаћемо да разликујемо шта је то здраво, а шта нездраво, истакао је Патријарх Порфирије говорећи о значају слушања речи Божје која се јавља у нама у облику савести која је сама по себи глас Божји у човеку. 

Кроз уста овога младића из Јеванђеља Господ нам је рекао да се држимо заповести Божијих које нас воде у слободу, које не укидају нашу слободу, већ нас воде у слободу од греха, пролазности, смрти, воде нас у слободу која се зове љубав, као потпуно предавање Богу и потпуно предавање себе ближњима, рекао је Патријарх Порфирије, и додао: Да би испуњавање заповести било благотворно за нас, да би ослушкивање савести наше било спасоносно за нас, важно је да у темељу нашег труда будемо смирени. 

Нека би Господ дао да увек имамо смирења и љубави. Смирења пред Богом и љубави према Њему, а када стојимо на та два камена, двоједином темељу смирења и љубави, ми смо већ овде и сада на врхунцу у Царству небеском. Да Бог дâ, да утемељимо себе у смирењу и љубави и да у савршенству и ка савршенству из славе у славу растемо заједно са свима светима који су остварено Јеванђеље, који су Христос облагодаћени, који славе Њега једнога у Тројици Бога, закључио је Патријарх Порфирије беседећи о значају смирења и љубави у светлу јеванђелске перикопе коју је Црква у данашњи недељни дан изнела пред нас.

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести