ПОНЕДЕЉАК, 28. 5. 2018 - 17:26

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Торжествена прослава Тројчиндана у Острогу

Празник Силаска Светог Духа на Апостоле - Педесетница, храмовна слава цркве Свете Тројице у Доњем острошком манастиру, прослављен је светом архијерејском Литругијом којом је началствовао Преосвећени Владика диоклијски Кирило, изабрани Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички.

Митрополија црногорско - приморска
Слава цркве Свете Тројице у Доњем острошком манастиру
Празник Силаска Светог Духа на Апостоле – Педесетница, храмовна слава цркве Свете Тројице у Доњем острошком манастиру, прослављен је данас Светом Архијерејском Литругијом, литијом око цркве, резањем славског колача, молитвом призива Светог Духа и славском трпезом хришћанске љубави.

По благослову Високопреосвећеног Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, Архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице служио је Преосвећени Владика Кирило, новоизабрани Епископ буеносајрески и јужно-централно-амерички, уз саслужење сабраће острошке обитељи протосинђела Сергија и јеромонаха Јеротеја, јереја Зорана Бубање пароха павинопољског и Миленка Ралевића пароха у Јужној Америци и јерођакона Романа, Зосиме и Владимира, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.

Након читања зачала из Светог Јеванђеља, сабране је о великом празнику Педесетници поучавао о. Сергије, који је између осталог подсјетио да је Господ сабрао ученике своје и послао на њих Духа Светога, чиме је основана Црква Божија.

-Није ли могао Господ да каже апостолима да крену на пут, да проповједају Јеванђеље, а да ће им Он у потребном тренутку када свако стигне на свој циљ послати Духа Светога и да ће моћи да говоре стране језике, да исцјељују болесне, да оживаљавају мртве, исцјељују сваку слабост и немоћ, да изгоне духове? Не. Господ новоосновану цркву сада наоружава силом Духа Светога, којој неће дефинитивно одољети ни паклена врата. Он шаље Духа Светога сакупљеним апостолима и тиме нас најбоље поучава да сакупљени у име Христово ћемо добити ону силу коју су добили апостоли – казао је о. Сергије и рекао да Дух свети како онда, тако и у све дане до данас и у вјекове вјекова наоружава све оне који жедне за истином и правдом Божијом.

Црква Божија Духом Светим је најсилнија вјечна творевина и ван ње нема ништа, казао је о. Сергије.

-Многи покушавају да имитирају Цркву Божију мислећи да ће називом или сакупљањем, али не у име Господа Исуса Христа, него по својим мудровањима земаљским, имати исту силу. Неће. Сва царства, све силе, сва богатства овога свијета су пролазила и пролазе, иако се тренутно чине да су набујала као нешто непобједиво, историја их брзо заборавља. Хвала Господу Богу да истим овим Духом Светим ми можемо да препознамо Сина Божијег, Онога који је дошао да нас припреми и научи свему овоме, јер без Духа Светога и Божије благодати ми не можемо познати да је заиста Господ Исус Христос – истако је он и додао да је острошка светиња велики извор Божије благодати коју на нас преносе нетрулежне мошти Светог Василија Острошког у које се уселио Дух Свети.

Повезане вести

Вести