ЧЕТВРТАК, 30. 12. 2021 - 13:57

Извор: ТВ Храм

Епископ марчански Сава: Волећи ближње своју љубав везујемо за Христа (ФОТО/ВИДЕО)

У четвртак 30. децембра 2021. године свечано је прослављен престони празник јединог храма у Архииепископији београдско-карловачкој који је посвећен светим славним и свехвалним новомученицима ђакону Авакуму и игуману Пајсију.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму посвећеном овим знаменитим новомученицима из рода нашега, у земунском насељу Алтина.

Преосвећеном владици саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско карловачке, уз славословни допринос храмовног хора и молитвено учешће народа Божјег. 

Након прочитаних светописамских зачала из Апостола и Јеванђеља, речима празничне беседе сабране  је поучио Епископ Сава, говорећи о подвигу мучеништва, које је кроз векове било семе за нове хришћане.

"На празник мученика који се нису одрекли своје вере, који нису изабрали овоземаљски живот, него су претпоставили њему вечни живот, Црква одређује да у Јеванђељу чујемо речи, да ко жели да сачува живот свој изгубиће га, указао је Епископ Сава и додао: Онај ко се одриче вечног живота и Царства небескога, да би му било добро овде на земљи, има препреку да наследи Царство небеско", закључио је Епископ марчански. 

Након заамвоне молитве освештани су славски приноси поводом престоног празника овог велелепног храма.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм


 

Повезане вести

Вести