ПОНЕДЕЉАК, 15. 11. 2021 - 11:00

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије: Бројне врлине су красиле Патријарха Павла (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом дванаест година од упокојења Патријарха Павла, у понедељак 15. новембра 2021. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије началствовао је Светим Евхаристијским сабрањем у манастиру Раковица, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа марчанског Г. Саве, викара Његове Светости и свештенства Архиепископије београдско-карловачке.

ТВ Храм

На крају Свете Литургије служен је парастос блаженопочившем Патријарху Павлу, након чега се присутнима обратио Патријарх Порфирије: "Данас, не само да се сећамо његовог лика, него су његове речи итекако живе и актуелне у нашој Цркви, у нашем народу. Актуелне по својој снази, по својој истинитости, актуелне по истим оним изазовима и проблемима са којима се суочава сваки појединац, али и читава заједница, и сав народ. Актуелне су због тога, што речи које је блаженопочивши Патријарх изговарао нису биле домишљања људска, нису била обична празна људска философија испуњена таштином и гордошћу, него су његове речи с једне стране биле скопчане са његовим животом тј. он није једно говорио, а друго чинио."

У наставку је Патријарх  истакао: "Много је врлина које су красиле Патријарха Павла. И сам сам имао не само  радост, већ истински благослов да будем монах у манастиру Дечанима по његовом благослову, да његовом руком у манастиру Мушутиште будем рукопожен за ђакона, да његовим благословом потом будем послан на студије у Грчку."

Након Свете Литургије служен је помен на гробу блаженопочившег Патријарха Павла.

TВ Храм
TВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
TВ Храм

Повезане вести

Вести