ПОНЕДЕЉАК, 8. 11. 2021 - 11:34

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије: Светитељи Божији су охристовљени људи (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је Свету Архијерејску Литургију у понедељак, 8. новембра, на празник Светог великомученика Димитрија у Цркви посвећеној овом светитељу на Новом Београду. Патријарху Порфирију саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ топлички Г. Јеротеј и свештенство Архиепископије београдско-карловачке.

ТВ Храм

У току Свете Литургије Патријарх Порфирије  је у чин јереја рукоположио ђакона Зорана Недића.

После прочитаног Светог Јеванђеља Патријарх Порфирије се верном народу обратио беседом у којој је између осталога нагласио да светитељи Божији, колико год су наша веза они су и наша обавеза, они нас обавезују управо чињеницом да се њима обраћамо и на то да колико год можемо собом и својим животом свакодневно угледамо се на њих, да идемо њиховим стазама и њиховим стопама. Управо то значи и наша вера, ми се вером поносимо јер имамо чисту јеванђелску православну веру, у реду је да благодаримо Богу што нам је дао истиниту веру и истинити пут, али то не треба да буде повод за преузношење за израз онога што је корен свакога пада и свакога греха, не треба да буде повод за гордост.

Управо то што смо добили од Бога нас обавезује, обавезује нас Господ својим речима на оно што је циљ и смисао нашега живота, на оно што изнад свега и после свега остаје а то је љубав. Патријарх Порфирије је додао да треба да контролишемо свој егоизам и треба да ограничавамо страсти у себи,  да обуздавамо самољубље и да се све подреди нама.

На крају Свете Литругије Патријарх Порфирије је освештао славске дарове и преломио славски колач.

Градња храма Светог великомученика Димитрија почела је 22. априла 1998. године - са прекидом у ратним годинама (септембар 1998 - јун 1999. године). Блаженопочивши Патријарх Павле освештао је темеље храма 15. новембра 1998. године. Поред храма се налази и пратећи објекат са звоником и потребним техничким просторијама. Врх куполе звоника је 31,73 м. На Митровдан, 8. новембра 2001. године, блаженопочивши Патријарх српски Павле освештао је крстове за оба објекта.

ТВ Храм
Слово љубве
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести