ПЕТАК, 17. 9. 2021 - 09:36

Извор: СПЦ

Хиротонија архимандрита Дамаскина за Епископа мохачког

На редовном пролећном заседању, одржаном у Београду од 24. до 29. маја 2021. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Дамаскина (Грабежа), настојатеља манастира Светог Романа у Ђунису, за викара Епископа бачког, са титулом Епископ мохачки.

Хиротонија изабраног Епископа мохачког биће обављена у недељу, 19. септембра 2021. године, у Саборном храму Светога Саве у Београду, са почетком у 9 часова, на светој архијерејској Литургији коју ће служити Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије са архијерејима и свештенством. Претходног дана, у суботу, 18. септембра, биће служено свечано вечерње богослужење са чином наречења изабраног Епископа, са почетком у 18 часова, у старом Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

Животопис новоизабраног Епископа мохачког архимандрита Дамаскина

Архимандрит Дамаскин (световно Драган Грабеж) рођен је 15. августа 1975. године, у Дрвару, од оца Влајка, свештеника, и мајке Драгице. Основну школу и гимназију је завршио у родном граду. После завршетка гимназије уписује се истовремено на Природно-математички факултет Универзитета у Београду и на Богословски факултет. Дипломирао је на Богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду 2001. године. Професор и васпитач у Богословији Свети Кирила и Методија у Нишу био је од 2002. до 2011. године, са прекидом због усавршавања.

Монашки постриг је примио 21. децембра 2006. године у храму хиландарског метоха при Богословији добивши монашко име Дамаскин од тадашњег Епископа нишког Иринеја (потоњег Патријарха српског), који га је и рукоположио у чин јерођакона, а потом и јеромонаха, у храму Светих архангела у Нишу и поставио за духовника у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису.

Од 2008. до 2010. године усавршавао се на Духовној академији у Тројице-Сергијевој лаври, где је 2010. године одбранио кандидатску дисертацију на тему Утицај руског монаштва првог емиграционог таласа на духовни живот у Србији 20-их и 30-их година XX века, добивши трећу награду у групи најбољих кандидатских дисертација те године. Школске 2011/2012. године борави у Солуну, на Аристотеловом универзитету, где учи грчки језик и припрема се за докторске студије. Са благословом тадашњег Епископа нишког Јована, 4. августа 2012. године, постављен је за настојатеља манастира Светог Романа у Ђунису, добивши чин синђела, а 2013. године и чин протосинђела. На празник Светог Романа, славу манастира, 2018. године, Епископ нишки Арсеније га је рукопроизвео у чин архимандрита и игумана Светороманске обитељи.

На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, одржаном од 24. до 29. маја 2021. године, изабран је за викара Епископа бачког са титулом Епископ мохачки.

Повезане вести

Вести