СРЕДА, 30. 6. 2021 - 11:06

Извор: Епархија крушевачка

Посета Патријарха српског Порфирија царском граду Крушевцу

На Видовдан, 28. јуна 2021. године, када се обележава и јубилеј 650 година од оснивања града Крушевца, у повратку са Косова и Метохије, Епархију крушевачку и град Крушевац је посетио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Епархија крушевачка

У пратњи Његове Светост Патријарха били су Преосвећени Епископи ремезијански г. Стефан и наречени марчански г. Сава и ђакон Радомир Врућинић. Испред цркве Лазарице, Патријарха и госте су дочекали Преосвећена господа Епископи крушевачки Давид, врањски Пахомије, зворничко-тузлански Фотије, британско-скандинавски Доситеј, тимочки Иларион, нишки Арсеније, шумадијски Јован и изабрани мохачки Дамаскин.

Дочеку су присуствовали и директор БИА г. Братислав Гашић, градоначелник Крушевца гђа Јасмина Палуровић, представници градских управа и установа културе, припадници Војске, свештенство, монаштво и верни народ Епархије крушевачке. 

У Лазарици је служен свечани чин доксологије у част Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. Молитвеном слављу благољепијем је допринео хор цркве Лазарице са многобројним свештенством Епархије крушевачке.

Његову Светост је надахнутим словом поздравио Преосвећени Епископ крушевачки г. Давид који је Патријарху заблагодарио на канонској посети у своје име и у име свештенства и народа Епархије крушевачке пожелевши му добродошлицу у царски град Крушевац.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије се потом са великом радошћу обратио Епископу крушевачком г. Давиду, присутним свештеницима и народу, изразивши благодарност на позиву:

- На данашњи дан сви морамо научити лекцију кнеза Лазара који се определио за веру а не за вечеру. Желим да искажем велику захвалност граду Крушевцу и свима који у њему живе у љубави Христовој и свима онима који су, било да то знају или не знају, духовни потомци кнеза Лазара. Прве своје почетке артикулисања кораке вере сам направио у Крушевцу, први пут сам прочитао реч Божју, Нови завет, прве кораке вере, прва питања која немају своје одговоре у ономе што је пролазно поставио сам овде у граду Крушевцу док сам служио војску, беседио је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је истог дана посетио Васпитно-поправни дом у Крушевцу.

Повезане вести

Вести