ПОНЕДЕЉАК, 16. 4. 2018 - 10:30

Извор: Епархија жичка

Архијерејска Литургија и рукоположење у Ужицу

Дана 15/2. априла 2018. године, у првој недељи по Васкрсу - Томиној недељи, служена је света архијерејска Литургија у храму Светог великомученика Георгија у Ужицу, у оквиру које је у свештенички чин рукоположен ужички ђакон Аранђел Петровић.

Епархија жичка
Архијерејска Литургија и рукоположење у Ужицу

Његовом Преосвештенству Епископу жичком Господину Јустину саслуживали су: протојереји-ставрофори Милош Босић - архијерејски намесник ужички, Зоран Јанковић - старешина храма Светог Георгија у Ужицу, Милић Драговић - старешина храма Светог Марка у Ужицу, протојереји Милан Филиповић и Добрица Миленковић, протонамесници Љубан Петровић и Александар Јевтић, јереји Владимир Дуканац и Стефан Дамјановић, протођакон Александар Грујовић и ђакони Аранђел Петровић и Младен Стевановић.

Заједно са великим бројем верника светој архијерејској Литургији присуствовао је и градоначелник Ужица г. Тихомир Петковић са сарадницима.

После читања светог Јеванђеља, Епископ је беседио о јављању Васкрслог Господа женама мироносицама, апостолима и на крају апостолу Томи: -У светом Јеванђељу данас се говори да се Господ Васкрсли јавио женама мироносицама које су отишле и говориле ученицима Христовим, апостолима, да је васкрсао Господ, али они не повероваше. И Господ улази у просторију, кроз закључана врата и говори ученицима својим: -Мир вам!. Он каже: -Ево, дајем вам нешто ново, што свет нема. Мене Отац посла да спасавам род људски. Као што је мене Отац послао, шаљем и ја вас. Примите Духа Светога, Духа Божјег, Духа силе. Којима задржите грехе - задржани су. Којима отпустите грехе - отпуштени су. Ослобођени су греха! Тада је установљена света тајна исповести. Тома апостол није био присутан када се Господ јавио. Када су апостоли говорили да су видели Господа и да је васкрсао, он по људској немоћи и слабости није поверовао. Ипак, за недељу дана, Господ поново долази и одмах се обраћа Томи: -Томо, говорио си да нећеш веровати, док не ставиш прсте у ране од клинова и док не ставиш прсте у ребра моја. Приђи и осведочи се! И Тома прилази и дотиче ране Христове и исповеда једном за свагда, за све нас: -Господ мој и Бог мој!.

-То је сила Господа Исуса Христа, који није изабрао ни књижевнике, ни фарисеје, ни садукеје, ни моћне и силне тога времена, него је изабрао просте и неуке људе, који нису припадали неком високом сталежу. Нису имали неке одборе и своја удружења, па је он дошао и окупио људе око неке идеје, него је ишао и једнога по једнога сакупљао за дело своје. Да не кажу људи: ево, успело је дело, јер је Бог тада имао умне и знамените људе, силне, моћне. Напротив, Он, силни и моћни Бог, који је речју својом све створио, и речју Његовом држе се небеса, и све је устројено речју Његовом и све се влада речју Његовом и усмерава ка оном што је Господ једном за свагда хтео да се сви људи спасу и да дођу познању истине и зато је Господ Бог и дошао и изабрао своје ученике и апостоле и дао им је власт и силу и моћ, да лече и да чине чудеса. И каже у Светом Писму: Ово што је записано у Писму то је довољно вама да поверујете. Да је Господ Исус Христос Син Божји и да је он дошао из превелике љубави према палом човеку да спасе читаво човечанство, поручио је Владика.

Преосвећени је даље говорио о превеликом смирењу и љубави Христовој, који је дошао да спасе палог човека. Говорећи о тешком времену у ком живимо Епископ је верне подсетио да никада није било лако, нарочито за хришћане, јер хришћани када нема рата, погибије и мука, они се боре са невидљивим непријатељем, боре се са силама таме и  поднебесја. Такође, Епископ је рекао: -Дани наши су сви избројани, нико од нас не зна колико ћемо још живети, и зато док још имамо времена, свакога дана треба да се приближујемо Господу Богу, да вршимо вољу Његову, да се испуњавамо Духом Божијим, да задобијамо благодат, а ко задобије благодат, он има мир у души својој и залог вечнога и небескога живота! Црква већ две хиљаде година сведочи Христа и баш зато што је Црква Христова, њу ни врата пакла неће надвладати. И она ће у све векове и сву вечност, призивати и спасавати народ  Божији.

У наставку, Преосвећени је у свештенички чин рукоположио ђакона Аранђела Петровића, уз радосно клицање свештенства и верног народа: Достојан, Достојан, Достојан!

Након свете архијерејске Литургије, у Парохијском дому је приређена трпеза љубави. Свечаној атмосфери, пригодним избором песама, посебно је допринео дечји хор при храму Светог великомученика Георгија у Ужицу.

У току ручка, Преосвећеног Владику г. Јустина, градоначелника г. Тихомира Петковића, свештенство и све госте поздравио је старешина храма протојереј-ставрофор Зоран Јанковић, који је посебно захвалио Његовом Преосвештенству г. Јустину на доласку у Ужице и исказао радост јер је Црква добила још једног пастира стада Христовог.

Повезане вести

Вести