НЕДЕЉА, 2. 5. 2021 - 15:40

Извор: Радио "Слово љубве"

Патријарх Порфирије: Опростимо све онима који нас мрзе Васкрсењем Христовим (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је на Васкрс, 2. маја 2021. године, Свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

 Патријарху Порфирију саслуживали су архимандрити Серафим и Прокопије (Тајар), протојереји – ставрофори Сава Јовић, проф. др Владимир Вукашиновић и проф. др Драган Протић, декан Православног богословског факултета протојереј проф. др Зоран Ранковић, протојереј Ненад Стефановић, јеромонах Сава (Бундало), протођакон Младен Ковачевић, ђакон Радомир Врућинић и ипођакони Владимир Јелић, Његош Стикић и Дејан Накић.

Пред Свето Причешће Васкршњу посланицу Српске Православне Цркве верном народу прочитао је јеромонах Сава (Бундало).

Након Свете Литургије, Патријарх Порфирије честитао је верницима Васкрс поздравом: „Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе“ и том приликом је указао на егзистенцијално значење које Васкрсење Христово има на наш живот. Наша вера почива у речима тропара Васкрсења Христовог: „Христос Васкрсе из мртвих и онима у гробовима живот дарова“, и то, указао је Патријатх Порфирије: „је вера која је обликовала нашу прошлост из које је израстао наш народ. То је вера којом живимо данас и то је вера којом ћемо живети до другог Христовог доласка“. Али веровати овим речима не значи само формално их изговарати, истакао је Патријарх Порфирије и закључио да је неопходно „провести их у живот. Да ове речи, које смо чули, буду заиста наш живот“.

Патријарх Порфирије је посебно напоменуо да се данас моли да се у срца наша усели Христова љубав, те да онда, том љубављу, „ми загрлимо читав свет“. „Толико је око нас невоље, толико је око нас страдања, толико је потребно да будемо јединствени, да једни друге разумемо, да једни друге прихватамо“, а за тако нешто довољно је само да завиримо у сопствене породице.

„Какви су све то изазови и у каквим невољама и унутарњој духовној празнини се налази сваки појединац, а често и многе заједнице“, запитао се Патријарх Порфирије указујући да је одсуство Васкрслог Христа у нашим срцима узрок таквом стању.

Светој архијерејској Литургији присуствовали су надбискуп београдски мон. Станислав Хочевар и апостолски нунције монс. Лучано Суријани, министри у Влади Републике Србије, председник Народне скупшитине Србије г. Ивица Дачић, заменик градоначелника Београда г. Горан Весић, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама г. Владимир Рогановић, помоћник директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама г. Марко Николић и многоброни културни посланици, спортисти и јавне личности.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести