НЕДЕЉА, 25. 10. 2020 - 12:01

Извор: Епархија шумадијска

Епископ шумадијски г. Јован: Оптерећеност овоземаљским стварима спречава нас за духовно напредовање

Дана 24. октобра 2020. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог апостола Филипа ђакона и Светог Теофана начертаног, Преосвећени владика Јован, Епископ шумадијски, служио је Свету Архијерејску Литургију у Влашком Долу, селу надомак Смедеревске Паланке, архијерејско намесништво јасеничко.

Епархија шумадијска

Епископу су саслуживали: протојереј - ставрофор Велибор Ранђић, јеромонах Петар (Драгојловић), протонамесник Срђан Ковачевић, јереј Саша Миленовић, архиђакон Јустин, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Владимир Степановић.

После прочитаног Јеванђеља Владика се обратио народу богонадахнутом беседом. Владика је говорио о значају изучавања Божанске науке као и о потреби да се по њој живи, а живота по тој науци нема без Благодити Божије. Ако живимо по тој науци решавамо све овземаљске проблеме и придобијамо милошћу Божијом Царство Небеско.

Оптерећеност овоземаљским стварима спречава нас за духовно напредовање. Узрок готово свих животних проблема, рекао је Владика , јесмо ми сами, а одговоре на њих можемо наћи у Јеванђељу. Владика се осврнуо и на причу о избору 70 апостола и додао да је био потребан толики број апостола, јер је била велика потреба да се чује реч Божија јер: “ Жетве је много, а посланика мало...”

Још је Владика говорио о благодати Божијој и рекао да је она у Христу и у Његовој Цркви. Подсетио је и опоменуо речима апостола Павла да чувамо благодат, да не би били “ Узалудни примаоци благодати “. Нико није достојан да било шта ради, али је ту благодат Божија да надомести наше недостатке. Господ шаљући своје ученике у свет указао им је на тешкоће, али им је обећао да ће Он бити са њима до краја века. На крају је Владика замолио верни народ да чувају благодат коју су добили уласком у Цркву и да њоме живимо.

После Свете Литургије уследила је трпеза љубави у винарији “Деспотика” коју је припремио протојереј Миле Миловановић, са братством, јерејима Дејаном Ненадовићем и Миланом Кеџићем.

Повезане вести

Вести