ПЕТАК, 13. 12. 2019 - 13:11

Извор: Радио Слово љубве

Отворена Свечана aкадемија у САНУ

Поводом 800 година од посвећења светог Саве за првог српског архиепископа, Српска академија наука и уметности приредила је свечану академију у четвртак, 12. децембра 2019. године, у Свечаној сали САНУ.


Радио Слово љубве

Свечану академију отворио је председник САНУ академик Владимир Костић, док су на свечаном отварању беседили потпредседник САНУ академик Љубомир Максимовић и игуман манастира Хиландара високопреподобни архимандрит Методије.

У уметничком делу програма изведене су пригодне композиције академика Светислава Божића, док је одломке из Житија светог Саве од Доментијана, његовог првог биографа, читао драмски уметник Небојша Дугалић.

Скупу су присуствали Преосвећени викарни Епископ ремезијански Стефан (Шарић), Његово Преосвештенство Епископ Јован (Пурић), затим архимандрит Тихон Студенички игуман, свештенство АЕМ, монаштво из манастира Студенице и других манастира СПЦ, академици, професори универзитета, представници републичких и градских власти и друге званице.

У наставку су Византолошки и Хиландарски одбори САНУ, у сарадњи са Светогорским центром у Солуну, Задужбином Светог Манастира Хиландара и Друштвом пријатеља Свете Горе из Београда, уз подршку Града Београда и Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, организовали научну трибину под насловом; „Светогорски и хиландарски монах свети Сава. Осамсто година од посвећења за првог српског архиепископа“. На трибини су своје радове изложили професори из Србије и Солуна.

Ова науча трибина део је пројекта Светогорског центра у Солуну и чини део њиховог програма обележавања 800 годишњице хиротоније св. Саве за архиепископа и аутокефалности СПЦ. Тим поводом Светогорски центар је приредио научну публикацију о св. Сави, у припреми је издавање превода Житија св. Саве на грчкој језику, које се по први пут преводи са српског језика, рекао је директор Светогорског центра у Солуну г. Анастасиос Дурос на отварању научне трибине. Свечано обележавајући овај јубилеј, додао је г. Анастасиос Дурос, припремљена је и изложба модерних ликовних уметника Грчке и Србије на тему живота св. Саве, а која ће, после Солуна бити приказана и у Београду и Бања Луци.

Повезане вести

Вести