УТОРАК, 10. 12. 2019 - 08:38

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

У Бечу прослављен јубилеј Српске Православне Цркве

Трећег дана свечаности поводом великог јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, у недељу 8. децембра 2019. године, свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Бечу служио је Преосвећени Епископ врањски г. Пахомије уз саслужење домаћина, Преосвећеног Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја и свештенства бечких храмова.

Епархија аустријско-швајцарска

Посебна радост приликом литургијског славља било је рукоположење дипломираног теолога Романа Фишера (Roman Fischer), официра Аустријске војске, у ђаконски чин.

У пригодној пастирској беседи епископ Пахомије је захвалио епископу Андреју на позиву и могућности да узме учешће у обележавању великог јубилеја. Владика је истакао значај деловања Цркве у дијаспори као обједињујућег фактора расејаног српског народа. -Српска Црква се брине о сваком њеном члану већ осам векова и њен задатак је да то чини и у будућности у својој мисији у отаџбини и у расејању, поручио је воадика Пахомије.

Свечаном литургијском слављу присуствовали су др Марко Николић из Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије, гђа Наталија Милатовић из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије, као и бројни други угледни гости из отаџбине и расејања.

Епархија аустријско-швајцарска

После литургијског славља свечаност је настављена за трпезом љубави коју је за госте уприличио домаћин, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј.

Повезане вести

Вести