НЕДЕЉА, 8. 9. 2019 - 00:48

У Петровој цркви почела прослава 1000 година Епархија рашко-призренске и 8 векова аутокефалности СПЦ

У Цркви Светих апостола Петра и Павла, у некадашњем старом Расу, служена је вечерња служба са петохлебницом којом је началствовао Епископ захумско-херцеговачки Димитрије у присуству више Архијереја Српске православне Цркве. Овим је у рашко-призренској епархији, која се сматра најстаријом епархијом СПЦ и срцем старе српске државе, започела дводневна прослава великог јубилеја и епархије и СПЦ.

ТВ Храм
Вечерња служба у Старом Расу

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска у суботу и недељу прославља два велика јубилеја – 800 година аутокефалности Српске Архиепископије и 1000 година од првог писаног спомена Рашке епархије.

Вечерњу која је почело у 17 сати у једној од најстаријих српских цркава, светих Апостола Петра и Павла, уз бројно монаштво и свештенство, присуствује већи број верника са Косова и Метохије, из централне Србије, Црне Горе и других делова.

ТВ Храм
Вечерњом службом началствовао Владика Димитрије

Поред Епископа рашко-призренског Теодосија присутни су били и Епископ  захумско-херцеговачки Димитрије, Епископ милешевски Атанасије и полашко-кумановски Јоаким. Присутни су били и игуман Високих Дечана Сава Јањић и игуман Манастира Драганца Иларион, а очекује се и долазак митрополита црногорског, који је и егзарх пећког трона, Амфилохија. Служба  је праћена појањем призренских богослова.

ТВ Храм
Ученици Призренске Богословије

У порти храма одржана је свечана академија, на којој су говорили Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и Епископ рашко-призренски Теодосије.

У недељу, 8. септембра у Цркви Светих Апостола Петра и Павла од 9 часова биће служена Света архијерејска Литургија којом ће началствовати Митрополит Амфилохије као специјални изасланик Патријарха српског Иринеја, који из оправданих разлога, није могао да присуствује овој великој прослави.

ТВ Храм
Вечерња служба у Цркви Светих Апостола Петра и Павла у Расу

 

 

 

Повезане вести

Вести