СРЕДА, 14. 8. 2019 - 13:32

Извор: spc.rs

Славонија: Сећање на мученике пострадале од усташа

Широм Епархије славонске служени помени постаралима од усташа 1942. године. Молитвена сабрања у Кусоњама, Јапаги, Бранешцима, Дерези и Торњу.

spc.rsСећање на мученике пострадале од усташа

Православне Србе славонског места Кусоње усташе су 13. августа 1942. године довеле до храма Светог великомученика Георгија одакле је највећи део мученика одведен до два оближња бунара где су зверски убијени и бачени у исте. Неколицина Срба је затворена у саму цркву, која је затим спаљена.

Молитвено сећање на страдање житеља Кусоња започело је као и сваке године окупљањем код споменика у центру села, после чега се у литији кренуло према бунарима где је, у славу Васкрслога Христа и спомен страдалим мученицима, освештано славско жито. У храму Светог великомученика Георгија с верним народом, свештенством и монаштвом, уз саслужење свештеног клира Епископије славонске, свету архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Владика пакрачко-славонски г. Јован.

На празник Преподобне мати Ангелине Српске, 12. августа 2019. године, са благословом Његовог Преосвештенства Владике пакрачко-славонског г. Јована, у месту Јапага код Пакраца извршен је и молитвени помен пострадалим мештанима тог села и расељеним цивилима с Козаре, који су на тај дан 1942. мученички пострадали у том месту, а њихова беживотна тела бачена у два сеоска бунара.

Том приликом молитвени помен служили су протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић, парох пакрачки, и протојереј-ставрофор Лука Босанац.

У недељу, 11. августа 2019. године, о празнику Светог мученика Калиника и Свете мученице Серафиме, после свете Литургије у Саборном храму Свете Тројице у Пакрацу, са благословом Његовог Преосвештенства Владике пакрачко-славонског г. Јована, на гробљу у селу Бранешци код Пакраца извршен је молитвени помен пострадалим мештанима тог села и расељеним цивилима с Козаре који су на тај дан 1942. године мученички пострадали и покопани у сеоско гробље.

Са благословом Преосвећеног Епископа славонског г. Јована, у недељу 4. августа 2019. године отпочело је обележавање сећања на страдање народа Западне Славоније и Козаре у августу 1942. године. На гробном месту у селу Дереза над два бунара – месту страдања житеља тог села, у присуству верног народа молитвени помен пострадалима служили су протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић, парох пакрачки, и протојереј Драган Гаћеша, парох слатински.

У обраћању окупљенима, свештеник Ђорђе Теодоровић је подсетио на страдање српског народа у Дерези и нагласио значај сећања на њихово страдање и молитвено прослављање.

После помена у Дерези, подно храма Светог великомученика Пантелејмона у Торњу свештеници су служили и помен страдалим мештанима тог села који су 4. августа 1924. године доведени код храма Светог Пантелејмона, а затим у сумрак одведени на место страдања где су погубљени и покопани.

Извор: Епархија славонска

Вести