НЕДЕЉА, 9. 1. 2022 - 00:39

Извор: Епархијa бачкa

Празник Светога првомученика и архиђакона Стефана

Са интернет странице информативне службе Епархије бачке, доносимо празнични прилог о празнику Светога првомученика и архиђакона Стефана

Епархија бачка

У недељу, 9. јануара 2022. године, наша света Црква молитвено прославља празник Светога првомученика и архиђакона Стефана.

Архиђакон значи први ђакон. Реч ђакон дословно значи онај који служи – слуга. Ово сазнајемо из Дела апостолских (6, 1 – 7). Свети Стефан је и први хришћанин који је страдао за Господа Христа, и то је разлог за назив: првомученик. Име Стефан дословно значи овенчан, односно крунисан.

У страшном тренутку смрти, онда када га засипају камењем, када га муче, свети архиђакон Стефан види небеса отворена и Сина Човечјег, где седи са десне стране Бога, и за њега нема страха од смрти, нема страха од убица, нема страха ни од каквих страхота у овоме свету. Тако је свети првомученик Стефан уствари свима нама открио тајну свих светих мученика Христових: како су они могли да издрже страшне и неподношљиве муке без јаука, без суза… Свако мучење за сваког мученика имало је своје страхоте, али јунаци Христови се нису бојали смрти и подносили су све те муке, јер су имали над собом Небо отворено и Господа који их чека у Царству небеском. Тамо су они хитали кроз сва страдања, кроз све муке, ка Њему, ка Господу Који је постао Човек. Данас на светог архиђакона Стефана – данас је рођендан свих светих исповедника Христових, рођендан свих светитеља Божјих.

На суђењу је свети Стефан разложно побио све клевете лажних сведока и описао историју Израиља од Авраама, који је први добио обећање о доласку Месије, па све до Мојсија. Истина о Месији још више је разбеснела свештеничке и народне поглаваре, који су са судијама архиђакона Стефана извели из града и убили камењем. Последње речи светог архиђакона Стефана су биле: Господе, не урачунај им грех овај. Тело светог Стефана бачено зверима и птицама, лежало је дан и ноћ несахрањено. И тек наредне ноћи, у Јерусалиму, познати кнез и учитељ Закона Гамалил, који је потом и сâм поверовао у Христа са сином својим Авивом, послао је часне и верне људе који су, тајно узевши тело светитељево, однели га на његово имање удаљено од Јерусалима четири километра – звано Кафаргамала, и тамо га часно сахрани. Много векова касније, 415. године, његове свете мошти су пренесене на Сион, а касније у Цариград.

Епархија бачка

У тонском запису можете послушати беседу Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, изговорену у Саборном храму у Новом Саду, на празник Светога првомученика и архиђакона Стефана, 9. јануара 2019. године.

* * *

"Данас је дан Светог Првомученика Архиђакона Стефана кога Црква слави. Њега не би било да се Господ није родио као човек, не би било ниједног Светитеља, не само њега. Ко је Тај Који је дао силу том младићу, чудесном и дивном, да се он, кад га засипају камењем, моли Господу Богу за убице своје и да вапије „Господе, не прими им ово у грех“! Такво чудо љубави и молитве није се знало на земљи. Ето, то чудо збива се кроз великог и славног Првомученика Архиђакона Стефана. Ко то твори у њему? Господ Христос Бог који је постао човек, Бог који је у самоме Првомученику Архиђакону Стефану свим силама Својим присутан." (Преподобни Јустин Ћелијски)

ПРАЗНИЧНУ ЕМИСИЈУ ПОСЛУШАЈТЕ НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИ ЕПАРХИЈЕ БАЧКЕ, А У РУБРИЦИ "БОГОСЛУЖБЕНЕ ОСОБЕНОСТИ ВЕЛИКИХ ПРАЗНИКА" 

Повезане вести

Вести