СРЕДА, 22. 5. 2024 - 18:10

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије на промоцији дела ”Рукописне књиге манастира Рођења Пресвете Богородице на Цетињу” (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије присуствовао је у среду 22. маја промоцији дела ”Рукописне књиге манастира Рођења Пресвете Богородице на Цетињу” у амфитеатру Народне библиотеке у Београду.

ТВ Храм

На промоцији су говорили Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, Татјана Суботин Голубовић, Драгиша Бојовић, Владан Тријић и аутор, др Милена Мартиновић.

Промоцији је присуствовао и Његово Преосвешетнство Епископ буеносајрески и јужноцентралноамерички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске г. Кирило.

У издању Митрополије црногорско-приморске недавно је из штампе изашло ово веома значајно дјело ”Рукописне књиге манастира Рођења Пресвете Богородице на Цетињу” чији је аутор археограф и конзерватор, др Милена Мартиновић.

Ово дјело је допуна истоимене докторске дисертације аутора, одбрањене на Филозофском факултету Универзитета у Београду 2016. године, а сама идеја о дубљем научно-истраживачком раду на ову тему потиче од давнашњег предлога блаженопочившег игумана цетињског, архимандрита Луке (Анића).

Збирка рукописних књига и тумачење записа свједочи о томе колико се и у тешким временима кроз који је пролазио наш народ Српска црква бринула о култури и писмености.  У збирци која садржи 85 књига налазе се све важне богослужбене књиге, али и најзначајнија духовна литература тога времена.

Промовисана књига је подијељена на два дијела. Дио који се бави проучавањем историјата и дио који се односи на каталог збирке.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести