ПОНЕДЕЉАК, 25. 10. 2021 - 15:14

Извор: СПЦ

Архитекта Бранко Пешић: Отисци градитеља

Изложубу Отисци градитеља посвећену стогодишњици рођења и 15 година од смрти архитекте Бранка Пешића 22. октобра 2021. године у Установи културе Пароброд отворио је историчар уметности и ликовни критичар Никола Кусовац. Преосвећени викарни Епископ хвостански г. Јустин је прочитао поздравно писмо и пренео благослове Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

ТВ Храм

 

Поздравно слово Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија изнео је Његово Преосвештенство еписког хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског који је у уводно делу цитирајући Андрића рекао да сви умиру једанпут а велики људи два пута, када нестану са земље и када њихово дело падне у заборав. Такође, нагласио је да су овакве изложбе и манифестације мале препреке на путу заборава великих и значајних личности од којих је несумњиво и професора и архитекте г. Бранка Пешића. Затим је произнео Патријархов слову које преносимо у целости:

Браћо и сестре, даме и господо, преносим вам благослове и поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија који се, као што знате, налази у пастирској посети Епархији бањалучкој. Уз патријархове благослове, преносим вам и изразе захвалности наше Цркве што сте организовали ову изложбу. Данас, када су деценије и године планирања, изградње, заправо величанствених грађевинских подвига, са маестралним технолошим иновацијама, уз неизвесност око финансирања радова иза нас, а при сваком доласку до Спомен-храма Светог Саве и уласку у храм дивимо се његовој грандиозној лепоти, сјају мозаика, уживамо у благољепију и торжеству богослужења, не смемо заборавити оне који су за то најзаслужнији. Овде, апсолутно у првом реду имам на уму блаженог спомена патријарха српског Германа и професора Бранка Пешића. Стога ћу навести њихова два, по свему историјска дијалога:

22. септембар 1984. године, у  Патријарховом радном кабинету у Патријаршијском двору у Београду:

Патријарх Герман каже: „Господине Пешићу, изабрани сте да будете архитекта наставка пројектовања и градње Храма Светог Саве, што подразумева и организацију свих припремних радова, оснивање градилишта и све што је потребно да се настави градња  напуштеног храма. Истог момента ме је облио хладан зној и побледео сам од узбуђења. Патриjaрх ми је тада рекао: ,,Да ли можете да попијете једну ракију?" Одговорио сам, и даље узбуђен: ,,Са великим задовољством!" Попили смо још једну.

14. април 1986. године на градилишту храма:

Професор Пешић: „Ваша Светости Патријарше српски, - Све је спремно за изградњу Спомен-храма Светог Саве. Молим Вас да благословите да радови почну“. Патријарх је одговорио:,,У име Оца и Сина и Светога Духа, молитвама Светога Саве Српског, нека радови  почну!"

И само још један монолог, заправо део из интервјуа који је проф. Пешић дао Слободној Далмацији 1987. године:

„Осим што сам пројектант, ја сам и надзорни орган. Пројектантске радове поверио сам младом пројектном бироу Студио, у којему су најбољи стручњаци Београда. Радим без хонорара. Мој хонорар је добровољни прилог за изградњу храма светог Саве“.

Наравно, ово је став идентитетски целовите личности, оствареног човека, каквих у оном делу становништва који треба да води друштво, ни данас нема превише. И ова изложба и сви који ће говорити или су говорили о архитектонским остварењима Бранка Пешића ће то учинити тачније и боље. Ја су само рећи да су готово до јуче, његова дела: палата Београд и храм Светог Саве, чиниле визуру престонице, чиниле ону слику коју смо памтили и носили у мислима када смо одлазили из Београда даље, некуд у свет. У мом памћењу остаће та слика Београда. То је Београд који волим. За све што је учинио за свој град, земљу и народ нека је код Господа вечан спомен а од нас велика благодарност нашем Бранку“.

Аутобиографски записи под називом „Сећања“, које је посветио својој породици, били су испирација да се изложба постави у првом лицу где нас сам Бранко као наратор води кроз детињство, одрастање, турбулентна времена студије и изазове. Упознаје нас и са личностима које су пролазиле кроз његов живот и утицале на његово формирање од Лизе и Пјера Крижанића, Иве Андрића, Милана Ракића, професора Дерока, Несторовића, Злоковића, браће Крестић и других.

Aрхитектa Бранкo Пешић оставио је за изванредан опус и сложено градитељско дело у преко сто дела на различитим пољима архитектонског стваралаштва. Уз вишедеценијску педагошку делатност професора Грађевинског факултета (1951-1986), успешно и ефикасно je водио изузетно компликоване грађевинске пројекте, као што су изградња тада највише грађевине на Балкану, Палате Београд, висине преко сто метара (1974), као и још већи и захтевнији подухват, наставак градње Храма Светог Саве, педесет година после започетих радова.

Од његових многобројних реализованих пројеката велики део опуса посветио је изложбеној и сајамској архитектури. На архитектонским конкурсима добио је преко двадесет награда. Међу остварењима су му и тридесетак црквених објеката и конака међу којима се истиче црква Св. Петке на Чукаричкој падини. Био је председник и члан бројних стручних жирија и учесник изложби. На месту председника секције архитектуре УЛУПУДС-а је био 14 година, а затим четири године и председник УЛУПУДС-а. Председник Савеза примењених уметника и дизајнера Југославије – СПИД-ЈУ био је годину дана. За свој рад добио је више медаља и диплома за ангажовање на културном и стручном пољу.

Изложба ће бити отворена од 22. октобара до 5. новембара 2021.

Повезане вести

Вести