ПЕТАК, 16. 7. 2021 - 13:47

Извор: Епархија врањска

Отворена Летња школа "Ми смо деца неба"

Поводом јубилеја 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског, у организацији Свеправославног друштва "Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски" и Филозофског факултета Универзитета у Београду, под покровитељством Православне епархије врањске и Министарства спољних послова - Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, дана 15. јула 2021. године, отворена је Летња школа "Ми смо деца неба" у манастиру Преподобног Прохора Пчињског, са темом "Православни Балкан у 13. и 14. веку".

Епархија врањска

Летњој школи присуствује око 60 студената Филозофских факултета из: Бања Луке, Источног Сарајева, Приштине са седиштем у Косовској Митровици, Београда, Ниша, Филозофског факултета Универзитета "Свети Кирило и Методије" из Скопља и студенти из Врања.

У јутарњим часовима је служена  Света Литургија у цркви манастира Преподобног Прохора Пчињског , у којој су учествовали сви учесници Летње школе.

После Литургије, сви учесници су се поклонили моштима Светог Прохора Пчињског, а затим је игуман манастира архимандрит Методије (Марковић) упознао учеснике са историјом целог комплекса манастира.

У 09,30 часова, у Конгресној сали Врањског конака, свечано је отворена Летња школа.

Поздравна слова на отварању Летње школе произнели су: Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, као Управитељ Свеправославног друштва, који се том приликом захвалио превасходно покровитељима Летње школе, Министарству спољних послова - Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, телима Епархије врањске, као и суорганизаторима - Философском факултету Универзитета у Београду и свима који су допринели организацији Летње школе, затим проф. др Јелена Ердељан, продекан за науку Философског факултета у Београду, народни посланик Скупштине Србије господин Ненад Митровић из Бујановца, проф. др Драга Мастиловић, декан Философског факултета Универзитета Источног Сарајева, доц др Дејан Антић, професор Департмана за историју Философског факултета у Нишу, проф. др Александра Костић-Тмушић, професор на Философском факултету  из Приштине, са седиштем у Косовској Митровици и проф. др Бошко Бранковић, професор Философског факултета у Бања Луци.

Вести