СРЕДА, 31. 3. 2021 - 10:10

Извор: РТРС – аутор СРНА

Ускоро конкурс за споменик Диани Будисављевић у Београду

Одбор за подизање споменика Диани Будисављевић у Београду одлучио је на данашњој сједници да буде расписан конкурс за идејно рјешење овог споменика, који би био подигнут до краја ове или почетком сљедеће године.

 

– Град Београд ће наредних дана расписати конкурс путем којег ће позвати вајаре, архитекте и умјетнике да се јаве и предложе рјешење за споменик – рекао је замјеник градоначелника Београда Горан Весић.

Он је навео да је данас изабран и жири који ће одлучивати о изгледу будућег споменика и истакао да жири чине људи који имају велики лични углед и који ће дати свој допринос да споменик буде онакав какав заслужује Диана Будисављевић, објавио је Беоинфо.

Предсједник жирија Леон Којен рекао је да подизањем споменика Диани Будисављевић Београд враћа вишедеценијски дуг и подсјетио да Београд још увијек нема ни споменик јасеновачким и другим жртвама усташког терора.

– Под комунистичким режимом њено племенито дјело чудесних размјера било је скривано и остало је непознато генерацијама и генерацијама људи. Послије пада комунизма све се наставило како је и започето 1945. године – рекао је Којен, који је професор Београдског универзитета, књижевник, преводилац и публициста.

Којен је изразио наду да ће пред комисију доћи и умјенички и морално адекватни значајни приједлози и да ће моћи да изаберу умјетничко остварење које ће достојно свједочити о великом подвигу Диане Будисављевић.

Хуманитарка аустријског поријекла Диана Будисављевић спасила је током Другог свјетског рата велики број, углавном српске дјеце, из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској.

Повезане вести

Вести