ЧЕТВРТАК, 11. 2. 2021 - 16:16

Извор: Радио Источник Епархије ваљевске

Свештенство из Ваљева одслужило помен Десанки Максимовић

Као и сваке године, на дан упокојења Десанке Максимовић, 11. фебруара, одслужен је молитвени помен великој српској и светској песникињи крај гроба у коме почива заједно са супругом Сергејем Сластиковим у порти Храма Светог архангела Гаврила у Бранковини, известио је Радио Источник Епархије ваљевске.

Поменом је началствовао архијерејски заменик Епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и пароха бабинолучког јереја Николе Петровића, као и молитвено учешће пароха бранковинског протојереја – ставрофора Душана Патијаревића и директорке Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Виолете Милошевић са сарадницима.

У име администратора Епархије ваљевске Епископа шабачког Г. Лаврентија, окупљене је поздравио протонамесник Саша Максимовић:

"Владика Лаврентије био је велики пријатељ и познавалац стваралаштва славне поетесе. Да би се њени стихови доживели онако како их је Владика Лаврентије доживљавао, потребно је одређено животно искуство", рекао је отац Саша. Али, указао је он, свако од нас има свој доживљај њених стихова, јер они су драгоцени за овај свет.

– Она је стихове писала због нас, да бисмо ми нашу душу нашли у њима, доживели их и тиме били ближи Богу. Њени стихови су чинили мало јачи ветар, који када дуне отера сав смог и прљавштину са овога света и остане само оно што можемо назвати чистом творевином – рекао је отац Саша Максимовић. Он је заблагодарио библиотеци и бранковинском храму што чувају успомену на Десанку Максимовић и пожелео да се и наредних година у њену част људи овде окупљају.

Јадранка Јанковић

Повезане вести

Вести