СРЕДА, 16. 12. 2020 - 17:39

Извор: СПЦ

Отворена електронска „Ризница духовне музике“

Нови онлајн-ресурс Руског музичког народног музеја – „Ризница духовне музике“, на којем су прикупљени дигитализовани стари рукописи и издања из музејске колекције отворен је 10. децембра.

СПЦ

Тренутно каталог електронске библиотеке садржи староруске рукописе с нотама у виду кука, нотне зборнике, књиге за појце старог обреда и теоријска упутства. У наредним годинама ризница ће бити допуњена са пет хиљада дигитализованих примерака текстова који се односе на духовну музику из периода од XVII до XIX века, међу којима су хагиографска дела, сижејне повести, црквено-полемичка дела, споменици руске публицистике и богословски трактати, преноси Прес-служба Министарства културе.

Осим тога, на онлајн ресурсу биће објављена духовна дела композитора из епохе класицизма: ауторски музичко-литургијски циклуси и духовни хорски концерти, као и књиге и други материјали из периода од XVIII до XIX века који се не односе на староруску традицију – рукописи научног, историјског и књижевног садржаја, лични дневници и писма кнеза Владимира Одојевског, протојереја Димитрија Разумовског и Василија Металова, као и музиколога Виктора Бељајева.

Адреса електронске библиотеке је: https://lib.music-museum.ru/

Повезане вести

Вести